Jump to content

Gota

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një gotë me ujë

Gota është një enë kuzhine, e bërë zakonisht prej qelqi, që përdoret për të konsumuar pije. Ka shumë lloje të ndryshme në varësi të llojit të pijeve. Llojet e përdorura në konsumin e pijeve të distiluara quhen përgjithësisht gota .

Llojet e gotave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gotë uji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është një gotë e prodhuar në formën e një cilindri që ngushtohet pak nga lart poshtë (diametri i saj zvogëlohet) dhe ka një vëllim 200-250 ml, e cila përdoret më së shumti për të konsumuar pije të ftohta si uji, soda dhe ayran.

Gotë çaji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gotë e vogël, e prodhuar zakonisht në formën e një cilindri me një mes të ngushtë (bel i hollë), që përdoret kryesisht për të pirë çaj .

Gotë birre[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një gotë e madhe, e prodhuar zakonisht në vëllim rreth 1/2 litër, e përdorur kryesisht për konsumimin e pijeve alkoolike të ftohta dhe të lehta si birra dhe mushti .

Gota e hollë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lloji i filxhanit që përdoret në kulturën e çajit turk.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]