Grand Theft Auto (video lojë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Grand Theft Auto është një lojë video aksion-aventure e zhvilluar nga DMA Design dhe e publikuar nga BMG Interactive. Është titulli i parë i serisë Grand Theft Auto dhe u lëshua në nëntor 1997 për MS-DOS dhe Microsoft Windows, në dhjetor 1997 për PlayStation dhe në tetor 1999 për Game Boy Color . Grand Theft Auto është një video-lojë aksion-aventure e zhvilluar nga DMA Design dhe e publikuar nga BMG Interactive. Është titulli i parë i serisë Grand Theft Auto dhe u lëshua në nëntor 1997 për MS-DOS dhe Microsoft Windows, në dhjetor 1997 për PlayStation dhe në tetor 1999 për Game Boy Color. Rrëfimi i lojës ndjek një kriminel që ngjitet në status brenda botës së krimit në tre qytete imagjinare (Liberty City, Vice City dhe San Andreas), të frymëzuar nga vendndodhjet e jetës reale. Loja paraqitet nga një këndvështrim nga lart-poshtë dhe zhvillohet brenda një mjedisi të botës së hapur, në të cilin lojtarit i kërkohet të mbledhë një numër të caktuar pikësh (duke filluar në miliona) për të përparuar nëpër kapitujt e lojës. Pikat e përmendura mblidhen duke kryer misione të ndryshme në çdo qytet, megjithëse lojtari mund t'i mbledhë pikët edhe me mjete të tjera.

Fillimisht u konceptua si një lojë e quajtur "Race n' Chase", ku lojtarët do të kontrollonin oficerët e policisë në rrugën e tyre për të kapur kriminelët, por u braktis në favor të konceptit në lojën e fundit.

Pavarësisht polemikave të konsiderueshme dhe komenteve të përziera nga recensuesit, ajo ishte një sukses i madh komercial dhe njihet si një lojë video pioniere. Suksesi i tij krijoi një ekskluzivitet shumë fitimprurës me të njëjtin emër.