MS-DOS

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


MS-DOS ishte një formë e riemëruar e 86-DOS - njohur zyrtarisht si Sistemi Quick-dhe-Dirty Operative ose Q-DOS [3] -. Pronësi të Seattle Produktet kompjuterike, shkruar nga Tim Paterson [3] Microsoft nevojitet një sistem operativ për atëhershëm i ri Intel 8086, por ai kishte nuk asnjë në dispozicion, kështu që bleu 86-DOS për 75.000 $ dhe licencuar atë si vet pastaj lëshuar një version të saj si MS-DOS 1.0. [3] Zhvillim filloi në vitin 1981, dhe MS- DOS 1.0 u lirua me PC IBM në vitin 1982 [3] (86-DOS, nga ana tjetër, është shkruar si një klon i CP / M, me përjashtim se si disqet e brendshme të sistemit u referohet. Në CP / M të vështirë makinë u referohen me A:, ku si 86-DOS referuar hard drive me C:..) Tim Paterson konsiderohet autori origjinal i DOS-it dhe ai është quajtur "Ati i DOS-it" [3] [n 1] Fillimisht MS-DOS është projektuar të jetë një sistem operativ që mund të kandidojë në çdo kompjuter 8086-familjare. Çdo kompjuter do të ketë hardware e saj të dallueshme dhe versionin e vet të MS-DOS, të ngjashme me situatën që ka ekzistuar për CP / M, si dhe me MS-DOS emulating njëjtën zgjidhje si CP / M për të përshtatur për platforma të pajisjeve të ndryshme. Për këtë qëllim, MS-DOS ishte projektuar me një strukturë modulare me shoferët e pajisje të brendshme, minimalisht për disqet disk fillore dhe të konsol, të integruar me kernel dhe të ngarkuar nga hamall boot, dhe shoferët e pajisjes installable për pajisje të tjera të ngarkuar dhe të integruar në të boot kohë. OEM do të përdorë një çantë të zhvillimit të ofruara nga Microsoft për të ndërtuar një version të MS-DOS me bazë të tyre I / O shoferët dhe një standard të Microsoft kernel, të cilat ata zakonisht do të ofrojë në disk për t'i dhënë fund përdoruesit së bashku me hardware. Kështu, ka pasur versione të ndryshme të "MS-DOS" për pajisjeve të ndryshme, dhe ekziston një dallim i madh mes një IBM-compatible makine (ose ISA) dhe një MS-DOS [compatible] makinë. Disa makina, si Tandy 2000, ishin MS-DOS, por jo të pajtueshme IBM-compatible, mënyrë që ata vetëm mund të kandidojë software shkruar ekskluzivisht për MS-DOS, pa varësinë hardware periferike e arkitekturës PC IBM. Ky dizajn do të kishte punuar edhe për pajtueshmërinë, nëse programet aplikimi kishte përdorur vetëm MS-DOS të shërbimeve për të kryer pajisjen I / O, dhe në të vërtetë njëjtën filozofi projektimit është mishëruar në Windows NT (shih Abstraction Layer Hardware). Megjithatë, në ditët e para të MS-DOS, shpejtësi më të madhe të arritshme nga programet nëpërmjet kontrollit të drejtpërdrejtë të hardware është me rëndësi të veçantë, sidomos për lojëra, të cilat shpesh shtyu kufijtë e hardware e tyre bashkëkohore. Shumë shpejt një IBM-compatible arkitekturës u bë qëllimi, dhe para se të gjatë të gjitha 8.086 familje kompjutera emulated afër hardware IBM-së, dhe vetëm një version të vetëm të MS-DOS për një platformë të caktuar hardware ishte e nevojshme për treg. Ky version është versioni i MS-DOS që është diskutuar këtu, si dhjetra versione OEM të tjera të "MS-DOS" janë vetëm në lidhje me sistemet që ata ishin projektuar për të, dhe në çdo rast kanë qenë shumë të ngjashme në funksion dhe aftësinë për të versionin e njëjtë-numëruar standarde për PC IBM, me disa përjashtime. Ndërsa MS-DOS shfaq në PC clones, kompjutera IBM e vërtetë e përdorur PC DOS, një formë del tani e MS-DOS. Ironikisht, varësia në IBM-compatible hardware shkaktuar probleme të mëdha për industrinë e kompjuterëve, kur dizajn origjinal duhej të ndryshonte. Për shembull, dizajn origjinal mund të mbështesë më shumë se 640 kilobytes e kujtesës (640 pengesë kB), për shkak të projektimit hardware IBM rezervuar hapësirë ​​adresën e mësipërme këtij afati për pajisje periferike dhe ROM. Prodhuesit e kishte për të zhvilluar skemat e komplikuara (EMS dhe XMS, dhe ato të tjera të vogla të pronarit) të ketë qasje në memorie shtesë. Ky kufizim nuk do të kishte qenë një problem në qoftë se ideja origjinale e interfacing me hardware nepermjet MS-DOS kishte duruar. (Megjithatë, MS-DOS ishte gjithashtu një e vërtetë-mode sistemit operativ, dhe arkitekturën Intel x86 vetëm mbështet deri në 1 MB të memories në adresën e hapësirë ​​të Mode Real, edhe në Pentium 4 CPU x86 dhe më vonë, kështu që për qasje të thjeshtë për MB kujtesës, MS-DOS do të duhej të të rishkruhen për të kandiduar në 80.286 ose 80.386 Mode mbrojtura.) Gjithashtu, Microsoft fillimisht përshkroi MS-DOS si "një sistem operativ për Intel 8086 bazuar microcomputers", dhe 8086 CPU (dhe kushëriri i saj 8088), në vetvete ka vetëm 1 MiB të adresës hapësirë ​​të memories total. [Redaktoni] Versionet Nenet kryesore: Krahasimi i sistemeve operative DOS dhe Timeline x86 i x86 Microsoft DOS sistemin operativ të licencuar ose të lëshuar versionet e MS-DOS nën emra të ndryshëm si SB-DOS ose Z-DOS [4]. Konkurrentët lëshuar sisteme DOS, si DR-DOS dhe PTS-DOS që mund të drejtuar kërkesat e DOS-it. Versionet e mëposhtme të MS-DOS u liruan për publikun: [5] [6] MS-DOS 1.12 Version 1.x (OEM) - lirimin Compaq e PC-DOS 1,10 1,19 Version (OEM) [7] - Zenith OEM Version 1.25 (OEM) - Microsoft ripaketimi i PC-DOS 1,10 MS-DOS 2.x - Mbështetje për 10 MB hard disk drives dhe dru-strukturën e sistemit të regjistrimit Version 2.0 (OEM) Version 2.1 (OEM) Version 2.11 (OEM) Version 2.2 ( OEM) Version 2.21 (OEM) MS-DOS 3.x version 3.0 (OEM) - Mbështetje për versionin më të mëdha hard disk drives 3.1 (OEM) - Mbështetje për Microsoft Rrjetet Versioni 3.2 (OEM) Version 3.21 (OEM) Version 3.25 (OEM) Versioni 3.3 (OEM) Version Versioni 3.3a (OEM) 3.3r (OEM) Version 3.31 (OEM) - Compaq PC DOS 3,31 mbështet disqet FAT16 dhe më të mëdha. Version 3.35 (OEM) MS-DOS 4.x - përfshin një ndërfaqe grafike / mouse. Version 4,00 (OEM) Version 4.01 (OEM) - IBM Versioni Patched 4,00 para se Microsoft lëshuar atë. Versioni i parë për të futur numrin serik volumin kur formatimin e hard disqe dhe disketa (dublikim Disk gjithashtu) [8] Version 4.01a (OEM) MS-DOS 5.x Version 5.0 (pakicë) -. Përfshin një editor të plotë ekran. Një numër i mete kërkuara ribotoj. Version 5.0a (Retail) - Me këtë version, IBM dhe Microsoft versionet ndryshojnë. Version 5.0.500 (WINNT) - Të gjitha të Windows NT versionet 32-bit anije me fotografi nga DOS 5.0 MS-DOS Versioni 6.x 6.0 (Retail) - ndihmojnë Online nëpërmjet QBASIC. Disk compression dhe antivirus të përfshira. Versioni 6.1 (none) - IBM dhe Microsoft alternative DOS 6 versione. IBM 6.3 liruar gjithashtu. Versioni 6.2 (Retail) - Scandisk si zëvendësim për chkdsk. Fix bugs serioze në dblspace. Version 6,21 (Retail) - Stekerit i dëmshëm DBLSPACE hequr. Version 6,22 (Retail) - compression re DRVSPACE. MS-DOS 7.x Version 7.0 (Win95, 95) - Mbështetje për emrat e file të gjatë. Editor të reja. JO.SYS lejon booting nga cdrom në hard disk. Versioni 7.1 (Win95B-Win98SE) - Mbështetje për file e sistemit FAT32. Qëllim të fundit të përgjithshme të ngarkesës DOS Windows. MS-DOS 8,0 Version 8.0 (WinME) - shoferët e integruar për ngarkimin e shpejtë Windows. Katër kernelit të ndryshme (IO.SYS) vëzhguar. Versioni 8.0 (WinXP) - boot disqe të DOS krijuar nga Windows XP dhe më vonë të përmbajë fotografi nga WinME. DOS e brendshme është ende 5,0 Microsoft DOS u lirua nëpërmjet kanalit OEM, deri DRI lëshuar DR-DOS 5,0 si një upgrade të shitjes me pakicë. Me PC-DOS 5.00.1, IBM-Microsoft ka filluar për t'i dhënë fund marrëveshjes, dhe IBM hyri në tregun me pakicë DOS me IBMDOS 5.00.1, 5,02, 6,00 dhe PC-DOS 6.10, 6,30, 7,00 dhe 2000. Një numër i versionet beta kanë dalë në sipërfaqe në internet, të tilla si 5.0 (a dhjetë-diskette version në të njëjtën mënyrë si 4.0), 7,00 beta 1 (bazuar në 6.00), 7,00 beta 2 (bazuar në 6,22). Një paketë burim i OEM për 6,00, dhe një deklaratë në fund të 6.2 (b) kanë qenë gjithashtu paresore. Këto nuk janë versione të shitjes me pakicë.