Granulimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Granulimi në vathë indianë,

Granulimi është një teknikë e prodhimit të argjendarisë me anë të së cilës një sipërfaqe mbulohet me sfera ose kokrriza prej metali të çmuar. Teknika mendohet se ka origjinën e saj në Sumeri rreth 5,000 vjet më parë. Kjo teknikë u përhap më pas edhe në Evropën Jugore përmes fenikasve, të cilët kishin krijuar koloni në Sardenjë, Siçili dhe Spanjë, si dhe përmes zejtarëve të Lindjes së Afërt.

Në mijëvjeçarin e parë p.e.s. teknika e granulimit u përdor nga etruskët të cilët jetonin në Italinë e sotme. Mjeshtrit grekë gjithashtu përdorën teknikën e granulimit, por që Etruria ishte ajo që ishte bërë e famshme në këtë zeje, pjesërisht për shkak të mistereve që rrethonin këtë proces. [1]

Granulimi dekorativ mund të përdoret në tre mënyra të ndryshme. Stili i skicës, në të cilin linjat e drithërave përdoren si një shtesë e formave. Stili i siluetës, në të cilin figurat jepen me masa të ngurta kokrrizash dhe stil i siluetës së rezervuar, një teknikë shumë e rrallë në të cilën sfondi mbushet me kokrra, ndërsa tiparet kryesore janë të ngulitura, por të cilat mbesin të padekoruara.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Higgins, R.A., 1980. Greek and Roman Jewellery. London, Second Edition.