Grigor Kamona, Arhond i Krujës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Grigor Kamona
Princ i Arbërisë
Mbretërimi 1216-1253
Paraardhësit Dhimitër Progoni
Pasardhësi Golemi
bashkëshort Komnena Nemanjic

Grigor Kamona (greqisht:Γρηγόριος Καμωνάς, serbisht:Grgur Kamonas [1]) ishte një archon (lord, princ) greko[2] - shqiptar[3] i Krujës[1][4] dhe Elbasanit,[1] mes viteve 1216 dhe 1253. Ai u martua me princeshën serbe Komnena Nemanjić,[3] e bija e mbretit Stefan Nemanjić, dhe e veja e Princit të Arbërit Dhimitër Progoni, duke trashëguar sundimin dhe siguruar mbretërinë përmes një aleancë ortodokse [3]. Ai thuhet se kishte titullin sebastos.

Ai kishte një vajzë së bashku me Komnenën, e cila u martua me Golemin e Krujës, pasues tij [4].

Burimi[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ a b c Geneaology, The Nemanjiden: Kominia; 1m: Dimitri Progonovic, Archon of Albania (+1215); 2m: 1215 Grgur Kamonas, Archon of Kroja and Elassan
  2. ^ Illyrisch-albanische Forschungen, page 239: "...Griechen Gregorios Kamonas..."
  3. ^ a b c The New Cambridge Medieval History: c. 1198-c. 1300, page 786: "the Greco-Albanian lord Gregorios Kamonas... ...took Komnena as his second wife"
  4. ^ a b The Genealogist, page 40: "Golem married the daughter of Gregorios Kamonas, Prince of Kroia c. 1215"

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Parardhësi 
Dhimitër Progoni
si Princ i Arbërit
 Lord i Krujës dhe Elbasanit 
1216–1253
Pasardhësi 
Golemi