Principata e Arbrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Arbëria
Principata e Arbërit

1190–1255


Stema

Principata e Arbërit
Principata e Arbërit
Kryeqyteti Krujë
Gjuhë shqipja
Qeveria Principatë
Princ
 -  1190-1198 Progoni
 -  1198-1208 Gjin Progoni
 -  1208-1216 Dhimitër Progoni
 -  1216-1252 Grigor Kamona
 -  1252-1255 Golemi
Periudha historike Mesjeta
 -  Themeluar 1190
 -  Kapitulluar 1255
Kujdes: Vlera për parametrin "emri_dhanore"|- style="font-size: 85%;" Kujdes: Vlera e specifikuar për "kontinenti"

Principata e Arbërit ose Arbëria (1190-1255) ishte shteti i parë shqiptar gjatë mesjetës.[1]

Ishte një shtet feudal që u themelua më 1190, me vendndodhje në veri të Shqipërisë, me Krujën si kryeqytet. Themeluesi i këtij shteti ishte Progoni, i cili u pasua nga dy djemtë e tij, Gjini dhe Dhimitri.[2] Qëndra më e njohur e kësaj principate ishte "Nderfanda" (Mirdita e sotme).

Për këtë ishte folur në mënyrë të qartë nga stema e Arbërit e gjetur e gdhendur në gur në Kishën Katolike të Shën Mërisë. Pas rënies së Dinastisë së Progonit, principata u vendos nën drejtimin e Grigor Kamonës dhe Golemit.

Së fundi principata u shkri në vitin 1255. Periudha më e mirë e principatës ishte nën udhëheqjen e Dhimitër Progonit.[3]

Princat[redakto | përpunoni burim]

  • Grigori Kamona (1216–1253)
  • Golemi (1253–1255)
  • Progoni (1190–1198)
  • Gjin Progoni (1198–1208)
  • Dhimitër Progoni (1208–1216)

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Ramiz Lushaj (27 dhjetor 2015). "Principata e arbërit – shteti i parë i shqiptarëve, kishte orientim e veprimtarim perëndimor". Botasot.info. Marrë më 26 shtator 2018. 
  2. ^ Kristo Frashëri (16 gusht 2016). "Principata e Arbërit". kurbini.info. Marrë më 26 shtator 2018. 
  3. ^ Kelvin Nikolli (18 prill 2012). "Në kërkim të rrënjëve tona.. Shkëlqimi i Principatës së Arbërit!". Online News Albania. Marrë më 26 shtator 2018. 

Linqe të jashtme[redakto | përpunoni burim]

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]