Progoni, Arhond i Krujës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Progoni
Princ i Arbërisë
Mbretërimi 1190-1198
Paraardhësit Post i krijuar
Pasardhësi Gjin Progoni
Fëmijë Gjin Progoni, Dhimitër Progoni
[[Dinastia|]] Shtëpia e Progonit
Vdiq 1198

Progon ose Progoni i Krujës ishte kryetar arbër i Principatës së Arbërit në shekullin e 12.[1][2] Ai e fitoi pasurinë e kalasë së Krujës dhe tokat përreth saj në mes të viteve 1190 dhe 1198, dhe kishte titullin e archon (të përmendur në Mbishkrimin e Gëziqit).[3]

Pasi kalaja e Krujës u bë pronë e tij, Progon shpalli veten archon në vitin 1190.[1][2]

Ai ishte pasuar nga djali i tij Gjin i cili më vonë u pasua nga Dhimitër Progoni. Ai themeloi Dinastia e Progonit e cila do të posedojnë tokat deri në 1216, kur Grigor Kamona mori fronin.[1][2]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Akademia Shqiptare e Shkencave - Historia E Popullit Shqiptar 2002 edition p.197 [1]
  2. ^ a b c The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century
  3. ^ Southeastern Europe in the Middle Ages, 500-1250
  4. ^ page 197

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paraardhësi
Post i krijuar
Flag of the Principality of Arber.JPG
Princ i Krujës
Progoni
1190–1198
Flag of the Principality of Arber.JPG
Pasardhësi
Gjini