Jump to content

Lignum vitae

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Guaiacum)
Malet prej lignum vitae.

Lignum vitae është një dru, i quajtur gjithashtu guayacan ose guaiacum,[1] dhe në pjesë të Evropës i njohur si Pockholz ose pokhout, nga pemët e gjinisë Guaiacum. Pemët janë autoktone në Karaibe dhe në bregdetin verior të Amerikës së Jugut (p.sh., Kolumbia dhe Venezuela) dhe kanë qenë një kulturë e rëndësishme eksporti në Evropë që nga fillimi i shekullit të 16-të. Druri dikur ishte shumë i rëndësishëm për aplikime që kërkonin një material me kombinimin e tij të jashtëzakonshëm të forcës, rezistencës dhe densitetit. Është gjithashtu pema kombëtare e Bahamas dhe lulja kombëtare e Xhamajkës.[2]

Druri është marrë kryesisht nga Guaiacum officinale dhe Guaiacum sanctum, të dyja pemë të vogla, me rritje të ngadaltë. Të gjitha llojet e gjinisë Guaiacum tani renditen në Shtojcën II të CITES (Konventa për Tregtinë Ndërkombëtare të Specieve të Rrezikuara të Faunës dhe Florës së Egër) si specie potencialisht të rrezikuara. G. sanctum është renditur si Afër Kërcënuar nga Lista e Kuqe e IUCN. Kërkesa për dru është zvogëluar nga shkenca moderne e materialeve, e cila ka çuar në polimere, lidhje dhe materiale të përbëra që mund të zënë vendin e lignum vitae.

Drurë të tjerë të fortë mund të quhen gjithashtu lignum vitae dhe nuk duhet të ngatërrohen me të. Më të njohurit vijnë nga Bulnesia arborea dhe Bulnesia sarmientoi (në të njëjtën nënfamilje si Guaiacum) dhe njihen si verawood ose lignum vitae argjentinase; ato janë disi të ngjashme në pamje dhe cilësi pune si lignum vitae origjinale. Disa drurë të fortë nga Australazia (p.sh., Vitex lignum-vitae dhe disa lloje të Acacia dhe Eucaliptus) quhen gjithashtu lignum vitae.

  1. ^ OED entry
  2. ^ National Symbols of Jamaica, Jamaica Information Service, arkivuar nga origjinali më 2006-06-19 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)