Jump to content

Hakama

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dy miko me veshje hakama

Hakama (袴) janë një lloj veshjesh tradicionale japoneze. Fillimisht buronte nga pantallonat e veshura nga anëtarët e oborrit perandorak kinez në dinastitë Sui dhe Tang, ky stil u miratua nga japonezët në formën e hakama në shekullin e 6-të. Hakama janë të lidhura në bel dhe bien afërsisht në kyçet e këmbëve. Ato janë të veshura mbi një kimono të përshtatur posaçërisht për të mbajtur hakama, e njohur si hakamashita.

Ekzistojnë dy lloje të hakama: umanori i ndarë (馬乗り, "hakama hipur në kalë") dhe andon bakama i pandarë (行灯袴, "hakama fener"). Lloji umanori ka këmbë të ndara, të ngjashme me pantallonat. Të dy këto lloje paraqiten të ngjashëm. Një lloj "mali" ose "fushe" i umanori hakama vishej tradicionalisht nga punëtorët e fushave ose pyjeve. Ata janë më të lirshëm në bel dhe më të ngushtë në këmbë.

Historikisht, një djalë do të fillonte të mbante palën e tij të parë të hakama nga mosha pesë vjeç, siç përkujtohet në Shichi-Go-San; një praktikë e ngjashme me këtë, e quajtur "Breeching", u pa në Evropë deri në epokën viktoriane, ku djemtë do të fillonin që atëherë të vishnin pantallona të shkurtra në vend të veshjeve, si një njohje e moshës madhore.