Jump to content

Halime Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Halime Sulltan (turqisht osmanlli: حلیمه سلطان) ishte bashkëshortja e Sulltan Mehmed III, dhe nëna e Sulltan Mustafës I dhe Sulltanesha Valide si dhe një regjent i Perandorisë Osmane.

Ajo kishte katër fëmijë me Mehmedin: Şehzade Mahmud, Mustafa I, dhe dy vajza. Ajo ishte bashkë-qeverisës si Valide Sulltan nga 22 nëntori 1617 deri më 26 shkurt 1618 dhe nga 19 maj 1622 deri më 10 shtator 1623. Halime ishte gjithashtu një nga figurat e shquara gjatë epokës së njohur si Sulltanati i Grave.