Valide Sulltana

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Valideja

Perandorinë Osmane, Valide Sulltana (turqisht: Valide Sultan) ishte titulli që merrte nëna e ligjshme e sulltanit (të njëjtin kuptim ka dhe termi, sulltanesha nënë), e cila në varësi të personalitetit, ushtronte një pol të fuqishëm pushteti në oborr. Në pallatin osman personi më i pushtetshëm femer ishte nëna e sulltanit, pastaj vinin gratë dhe bijat e sulltanëve. Titulli "sulltaneshë" u njoh dhe u përdor për herë të parë, në shek. 16 për nënën e Sulejmanit të Madhërishëm, Ajshe Hafsa Sulltan; ndërsa tituli "Valide Sulltan" u përdor për herë të parë nga nëna e sulltanit Mehmed i III, Safije Sulltan. Si “post”, ai u njihej vetëm nënave të gjalla të sulltanëve në pushtet. Me përjashtime, ka pasur raste të veçanta kur “Valide Sulltana” bëhej edhe gjyshja apo njerka e sulltanit në fuqi.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]