Jump to content

Hafsa Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një bust e valide sulltanes së parë, Ajshe Hafsa Sultan në Manisa, Turqi

Hafsa Sulltan (turqisht: “Ayse Hafsa Sultan”, 1479-1534) ishte gruaja e Sulltan Selimit dhe nene e Sylejmanit I ajo ishte nena sulltaneshë dhe njëra nga sulltaneshat me te fuqishme te Perandorise Osmane.

Thuhet se ajo ishte princesha e Krimeas dhe ishte sjelle si dhurate nga babai i saj Kan Tartars ajo u martua me Sulltan Selimin kur ishte 16 vjeq ne vitin 1494. Ajo kishte 4 vajza dhe 4 djem Sulltanesha Fatma, Sulltanesha Shah Hunan, Sulltanesha Bejhan dhe Sulltanesha Hatixhe kurse nga djemte Sylejman I, Shehzade Musa, Shehzade Orhan etj. Ajo ishte e fuqishme ajo arriti ta mbroje Sulltan Sylejmanin birin e saj nga kaftani i Sulltan Selimit qe ishte helmues ajo ishte dhurate per festen e Fitër Bajramit.