Jump to content

Sulltanesha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sulltanesha mamluk i Egjiptit, Shaxhar ed-Dur

Sulltanesha (arabisht: سلطانة sulṭāna) është një titull mbretëror femëror dhe forma femërore e fjalës sulltan. Është një emër abstrakt arab që do të thotë "forcë", "autoritet", "sundim", që rrjedh nga emri foljor سلطة sulṭah, që do të thotë "autoritet" ose "fuqi". Më vonë, sulltan filloi të përdorej si titulli i disa sundimtarëve që pretendonin sovranitet pothuajse të plotë në terma praktike, megjithëse pa pretenduar kalifatin e përgjithshëm, ose për t'iu referuar një guvernatori të fuqishëm të një krahine brenda kalifatit.

Mbretëria osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga shekulli i 16-të, osmanët përdorën titullin sultan për princeshat perandorake sipas emrave të tyre të dhënë (p.sh. Mihrimah Sultan dhe Hatixhe Sultan). Ata ishin të gjithë mbretër jo-qeverisës; në kuptimin perëndimor, princeshat, jo mbretëreshat apo perandoresha. Nëna e monarkut, e cila kishte më shumë pushtet, kishte titullin Valide Sulltana (p.sh. Hafsa Sultan). Ajo përmendej vetëm me këtë titull, pa emrin e saj. Bashkëshortja kryesore kishte titullin Haseki Sultan (p.sh. Hürrem Sultan). Bashkëshortët jo kryesorë kishin titullin hatun, ekuivalent me zonjën. Ky përdorim nënvizon konceptimin osman të pushtetit sovran si prerogativë familjare.[1] Megjithatë, perëndimorët shpesh e përkthenin titullin e tyre zyrtar, sulltan, në sulltanes, ndoshta për t'i dalluar ata nga sundimtari osman.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Peirce, Leslie P. (1993). The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire (në anglisht). New York: Oxford University Press. ISBN 0-19-507673-7.