Nurbanu Sultan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tyrbeja e Sulltanit

Nurbanu Sulltan (turqisht osmanlli: نور بانو سلطان; rreth 1525 - 7 dhjetor 1583) ishte Haseqi Sulltane i Perandorisë Osmane si bashkëshorti kryesor i Sulltan Selimit II (mbretërimi 1566-1574), gruaja e tij legale, si dhe si Valide Sulltan si nëna e Sulltan Murad III (mbretërimi 1574–1595).

Ajo ishte një nga figurat më të spikatura gjatë kohës së Sulltanatit të Grave. Teoritë konfliktuale i atribuojnë asaj një origjinë veneciane, hebreje ose greke. Emri i saj i lindjes mund të ketë qenë Cecilia Venier-Baffo, Rachel ose Kalē Kartanou. Ekzistojnë vetëm tre gra në historinë otomane që ishin martuar me ligj me bashkëshortët e tyre Sulltanët pasi u liruan nga skllavëria. Hurrem Sulltan, Nurbanu Sultan dhe Kosem Sulltan e arritën atë.

Feja e tij është Islami, më parë Roman Katolik ose Hebre ose Ortodoks Grek. Varrim është në Xhamia Shën Sofia, Stamboll.