Murati III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sulltan Muradi
Sulltan
Në detyrë
22 dhjetor 1574 – 16 janar 1595
Paraprirë ngaSelimi i II
Pasuar ngaMehmedi i III
Të dhëna vetjake
U lind më4 korrik 1546
Manisa Perandoria Osmane
Vdiq më16 janar1595
Stamboll Perandoria Osmane
NënshtetësiaOsman
PunësimiSulltan (Perandor)

Murati i III u lind në vitin 1546 dhe jetoi gjer më 1595. Ishte biri i Sulltan Selimit të Dytë, rininë e kaloi në Manisa. Si Sulltan ishte prej vitit 1574 gjer në vdekjen e tijë 1595. Në vitet fillestare ishin ende gjallë edhe arkitekti i njohur Mimar Sinani poashtu edhe Veziri i madh Sokollu Mehmet Pasha. Në kohën e Sulltan Muratit Perandoria Osmane i arriti kufijt më të gjër në lindje duke pushtuar perandorin Safevide deri kufi detit kaspik. Ishte babai 16 djemve por vetem njeri mbeti si stenipi Fatiut. Pas tij në krye të fronit erdhi i biri Mehmedi.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]