Ahmeti III

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ahmeti III
Sulltan i 23-të Perandorisë Osmane
Në detyrë
22 gusht 1703 – 1 tetor 1730
Paraprirë ngaMustafa II
Pasuar ngaMahmuti I
Të dhëna vetjake
U lind më30 dhjetor 1673
Dobriç, Perandoria Osmane
Vdiq më1 korrik 1736
Stamboll, Perandoria Osmane
PunësimiSulltan (Perandor)

Ahmeti III (Turqishtja osmane: احمد ثالث, Aḥmed-i sālis; 30 dhjetor 1673 - 1 korrik 1736) ishte sulltani i 23-të i Perandorisë Osmane prej vitit 1703 deri më 1730. Ai ishte djali i sulltanit Mehmeti IV dhe Gylnush Sulltan, fillimisht kishte emrin Evmania Voria, e cila ishte greke etnike. Ai arriti në fron në vitin 1703 për abdikimin e vëllait të tij Mustafa II (1695-1703). Nevshehirli Damat Ibrahim Pasha dhe vajza e Sulltanit, Fatma Sulltan drejtoi qeverinë nga viti 1718 deri më 1730, një periudhë e referuar si Epoka e Tulipit.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ahmeti III kultivoi marrëdhënie të mira me Francën, pa dyshim në pikëpamjen e qëndrimit menazhor të Rusisë. Ai siguroi strehim në territorin osman të Karl XII të Suedisë (1682-1718) pas disfatës suedeze në duart e Pjetrit I të Rusisë (1672-1725) në Betejën e Poltavës të 1709.[1] Në vitin 1710, Karli XII bindi Sulltan Ahmetin III për të deklaruar luftë kundër Rusisë, dhe forcat osmane Baltaxhi Mehmet Pasha fitoi një fitore të madhe në Betejën e Prut. Pas kësaj, Rusia e ktheu Azovin përsëri në Osmane, pranoi të shkatërronte fortesën e Taganrog dhe të tjerëve në zonë, dhe të ndalonte ndërhyrjen në punët e Commonwealth Polake-Lituaneze.

I detyruar kundër vullnetit të tij në luftë me Rusinë, Ahmeti III u afrua më shumë se çdo sovran osman para apo që për të thyer fuqinë e rivalit të tij verior, ushtritë e të cilit veziri i tij i madh, Nevshehirli Damat Ibrahim Pasha, arriti të rrethonte tërësisht në fushatën e lumit Prut në vitin 1711. Fitoret pasuese osmane kundër Rusisë i bënë të mundur që Perandoria Osmane të përparonte në Moskë, sikur dëshironte Sulltani. Megjithatë, kjo u ndalua pasi një raport arriti në Stamboll që safavidët po pushtonin Perandorinë Osmane, duke shkaktuar një periudhë paniku, duke e kthyer vëmendjen e Sulltanit nga Rusia.

Sulltani Ahmeti III ishte bërë i papëlqyeshëm për shkak të madhështisë së tepruar dhe luksit të kushtueshëm në të cilin ai dhe zyrtarët e tij kryesorë ishin të kënaqur; më 20 shtator 1730, një trazirë e pështirë e shtatëmbëdhjetë Jeniçerë, të udhëhequr nga shqiptari Halil Patrona, u ndihmua nga qytetarët si dhe nga ushtria derisa u rrit në një kryengritje, para të cilës Sulltani u detyrua të heqë dorë nga froni.

Ahmeti vullnetarisht e udhëhoqi nipin e tij Mahmuti I (1730-54) në selinë e sovranitetit dhe i kushtoi besnikëri atij si Sulltan të Perandorisë. Ai pastaj u tërhoq në Kafes të pushtuar më parë nga Mahmuti dhe vdiq në Pallatin Topkapı pas gjashtë vite burgim.

Sundimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i Ahmetit III në njëzet e shtatë vite ishte i suksesshëm. Rimëkëmbja e Azovit dhe Moreës, si dhe pushtimi i një pjese të Persisë, arriti të barazojë territorin ballkanik që iu dha Monarkisë së Habsburgëve nëpërmjet Traktatit të Pozharevacit, pasi Perandoria Osmane u mund në Luftën Austro-Turke të 1716-18. Në vitin 1716, ai dërgoi një ushtri prej 33,000 njerëzish për të kapur Korfuzin nga Republika e Venedikut, por kjo ekspeditë përfundimisht dështoi,

Ahmeti III i la financat e Perandorisë Osmane në një gjendje të begatë, e cila u arrit jashtëzakonisht pa taksat e tepërta ose procedurat e zhvatjes. Ai ishte një mbrojtës i kultivuar i letërsisë dhe artit dhe ishte në kohën e tij që shtypshkronja e parë e autorizuar për përdorimin e gjuhëve arabe ose turke u krijua në Stamboll, të drejtuar nga Ibrahim Muteferrika (ndërsa shtypshkronja ishte futur në Konstandinopojë në 1480, të gjitha veprat e botuara para 1729 ishin në greqisht, armene ose hebraisht).

Ishte në këtë mbretëri që u paraqit një ndryshim i rëndësishëm në qeverinë e Principatave të Danubit: më parë, Porta kishte emëruar Hospodar, zakonisht boyars amë të Moldavisë dhe Wallachia, për të administruar këto provinca; pas fushatës ruse të vitit 1711, gjatë së cilës Pjetri i Madh gjeti një aleat në Moldavi Princin Dimitrie Cantemir, Porti filloi haptazi duke zëvendësuar Grekët Fanariot në atë rajon dhe zgjeroi sistemin në Vllahi pasi Princi Ștefan Cantacuzino krijoi lidhje me Eugjenin e Savojës. Fianarotët përbënin një lloj fisnikërie Dhimmi, që furnizonte Porte me funksionarë në shumë departamente të rëndësishme të shtetit.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Chisholm 1911.