Jump to content

Mustafa IV

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mustafa i IV

Mustafa IV (8 mars 1779 - 17 nëntor 1808) ishte Sulltani i Perandorisë Osmane nga viti 1807 deri më 1808. I lindur në Kostandinopojë, Mustafa IV ishte biri i Sulltanit Abdyl Hamid I (1774-1789) dhe Sineperver Sulltan.

Ai dhe vëllai i tij, Mahmud II, ishin anëtarë të fundit të mbetur meshkuj të shtëpisë së Osmanit, pas kushëririt të tyre, reformatorit Sulltan Selim III (1789-1807). Vetëm ata kishin të drejtë të trashëgojnë fronin nga Selimi, nga i cili ata u trajtuan në mënyrë të favorshme. Qëkur Mustafa ishte plaku, ai mori përparësi mbi vëllain e tij në fron. Gjatë sundimit të tij të shkurtër, Mustafa do të shpëtojë jetën e kushëririt dhe do ta urdhërojë atë të vrasë. Mustafa ishte princ i preferuar i kurorës Sulltan Selim III, por ai e mashtroi kushëririn e tij dhe bashkëpunoi me rebelët për të marrë fronin e tij. Mustafa erdhi në fron pas ngjarjeve të turbullta që çuan në fatwa kundër Selimit për "futjen e në mesin e myslimanëve mënyrat e të pabesëve dhe tregojnë një qëllim për të shtypur Janezarët." Selim iku në pallat, ku ai iu betua kushëririt të tij si sulltani i ri dhe u përpoq të bënte vetëvrasje. Mustafa e shpëtoi jetën duke shkatërruar kupën e helmit që kushëriri i tij u përpoq të pinte.

Regjimi i shkurtër i Mustafës ishte i turbullt. Menjëherë pas ngjitjes në fron, Janizarët protestuan në mbarë Stambollin, duke plaçkitur dhe vrarë të gjithë ata që dukeshin të mbështetnin Selimin. Më kërcënuese, megjithatë, ishte një armëpushim i nënshkruar me rusët, i cili liroi Mustafa Bayrakdar, një komandant pro-reformist të vendosur në Danub për të marshuar ushtrinë e tij përsëri në Konstandinopojë në një përpjekje për të rivendosur Selim. Me ndihmën e vezirit të madh të Adrianopojës, ushtria marshoi në kryeqytet dhe kapi pallatin.

Duke u përpjekur për të siguruar pozitën e tij duke e pozicionuar veten si i vetmi trashëgimtar i Osmanit, Mustafa urdhëroi që Selim dhe vëllai i tij Mahmud të vrisnin në Pallatin Topkapı të Kostandinopojës. Ai pastaj urdhëroi rojat e tij për të treguar trupat e rebelëve të Selimit dhe ata menjëherë e hodhën atë në oborrin e brendshëm të pallatit. Mustafa pastaj u ngjit në fron, duke supozuar që Mahmudi ishte gjithashtu i vdekur, por princi ishte fshehur në furrën e një banjë. Ashtu si rebelët kërkuan që Mustafa "të japë vendin e tij për një më të denjë", Mahmudi zbuloi veten dhe Mustafa u rrëzua. Dështimi i mbretërimit të tij të shkurtër pengoi përpjekjet për të zhbërë reformat, të cilat vazhduan nën Mahmud.