Jump to content

Ushtria Osmane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Ushtria osmane)
Ushtria e Perandorisë Osmane
Osmanlı İmparatorluğu'nun silahlı kuvvetleri

Themeluar 1299
Forma e tanishme 1861
Disbanded 1922
Degët Forcat Tokësore
Marina e Perandorisë
Skuadriljet e Aviacionit
Qendra e Bazës Kostandinopoja, Perandoria Osmane
Komanda
Komandanti-i-Përgjithshëm Sulltani Osman
Fuqia njerëzore
Shërbimi i Detyrueshëmn Po
Artikuj të ndyshëm
Gradat Gradat ushtarake të Perandorisë Osmane
Rexhep pashë Mati, ushtarak shqiptar i Perandorisë Osmane

Ushtria Mbretërore Osmane (osmanisht: اردوي همايون Ordu-yi Hümayun) është quajtur ushtriaPerandoria Osmane nga rreth 1299-1923. Perandoria Osmane i detyrohet origjinës dhe roli i saj si një fuqi e madhe në Azi e Vogël, në Lindjen e MesmeBallkanAfrika Veriore dhe Krime në një masë të madhe suksesi i ushtrisë osmane.

Pasqyrë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtria e Perandorisë Osmane mund të ndahet në pesë periudha kryesore. Epoka e themelimit mbulon vitet midis 1300 (ekspedita bizantine) dhe 1453 (Pushtimi i Kostandinopojës), periudha klasike mbulon vitet midis 1451 (ulja e dytë në fron e Sulltan Mehmed II) dhe 1606 (Paqja e Zsitvatorok), periudha e reformimit përfshin vitet ndërmjet 1606 dhe 1826 (Vaka-i Hayriye), periudha e modernizimit mbulon vitet midis 1826 dhe 1858 dhe periudha e rënies mbulon vitet midis 1861 (kurorëzimi i Sulltan Abdülaziz) dhe 1918 (Armëpushimi i Mudros). Ushtria osmane është pararendëse e Forcave të Armatosura Turke.[1]

Marina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Marina Osmane, e njohur gjithashtu si Flota Otomane, u krijua në fillim të shekullit të 14-të pasi perandoria u zgjerua për herë të parë për të arritur në det në vitin 1323 duke pushtuar Karamürsel, vendi i kantierit të parë detar osman dhe bërthama e Marinës së ardhshme. Gjatë ekzistencës së saj të gjatë, ajo u përfshi në shumë konflikte dhe nënshkroi një sërë traktatesh detare. Në kulmin e saj, marina u shtri në Oqeanin Indian, duke dërguar një ekspeditë në Indonezi në vitin 1565.

Për pjesën më të madhe të historisë së saj, Marina u drejtua nga pozicioni i Kapudan Pashait (Admirali i Madh; fjalë për fjalë "Kapiten Pasha"). Ky pozicion u hoq në vitin 1867, kur u zëvendësua nga Ministri i Marinës (turqisht: Bahriye Nazırı) dhe një numër komandantësh të flotës (turqisht: Donanma Komutanları).

Pas rënies së Perandorisë Osmane, tradita e Marinës vazhdoi nën Forcat Detare TurkeRepublikës së Turqisë në vitin 1923.

Beteja e Zonchio në vitin 1499.
Mahmudiye, 1829
Siluetat e luftanijeve të Marinës Osmane, të parashikuara për vitin 1914

Aviacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Skuadriljet e Aviacionit Osman ishin njësi të aviacionit ushtarak të Ushtrisë dhe Marinës Osmane.[2] Historia e aviacionit ushtarak osman daton në qershor 1909 ose korrik 1911 në varësi të faktit nëse caktimi i detyrës aktive pranohet si themelim. Organizata nganjëherë përmendet si Forca Ajrore Osmane. Sipas Edward J. Erickson, vetë termi Forca Ajrore Otomane është një ekzagjerim i rëndë dhe termi Osmanlı Hava Kuvvetleri (Forca Ajrore Osmane) për fat të keq përsëritet shpesh në burimet bashkëkohore turke. Madhësia e flotës arriti më të madhen në dhjetor 1916, kur skuadriljet e aviacionit osman kishin 90 aeroplanë. Skuadronet e Aviacionit u riorganizuan si "Inspektorati i Përgjithshëm i Forcave Ajrore" (Kuva-yı Havaiye Müfettiş-i Umumiliği) më 29 korrik 1918. Me nënshkrimin e armëpushimit të Mudros më 30 tetor 1918, aviacioni ushtarak osman hyri efektivisht në aviacion fund. Në kohën e armëpushimit, aviacioni ushtarak osman kishte rreth 100 pilotë; 17 kompani aeroplanësh me bazë tokësore (4 avionë secila); dhe 3 kompani hidroplanësh (4 avionë secila); gjithsej 80 avionë.

Baza ajrore Yesilkoy 1911
Pilotët, 1912
Luftërat Ballkanike

Ushtarakë Shqiptar i Perandorisë Osmane[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Burak, Begüm (2011). "Osmanlı'dan Günümüze Ordu-Siyaset İlişkileri" [Marrëdhëniet civilo-ushtarake nga Perandoria Osmane e deri më sot]. ResearchGate (në turqisht).
  2. ^ Edward J. Erickson, Ordered To Die: A History of the Ottoman Army in the First World War, "Appendix D The Ottoman Aviation Inspectorate and Aviation Squadrons", ISBN 0-313-31516-7, p. 227.