Hans Selye

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Hans Selye
Emri Hans Selye
Lindja 26 janar 1907
Vendlindja Vjenë
Vdekja 16 tetor 1982
Vendvdekja Vjenë, Austrie
Era Shekulli XX
Rajoni Psikologë Austriak

Hans Selye (Hungarisht: Selye János), (26 janar 190716 tetor 1982). U lind në Vjenë.


Që në vitin e dytë të shkollës mjeksore (1926), ai filloi të përpunojë teorinë e tij të ndikimit të stresit në aftësinë e njerëzve për të përballuar dhe për t'iu përshtatur sëmundjes somatike. Ai zbuloi se njerëzit me sëmundje të ndryshme manifestonin shumë simptoma të ngjashme, të cilat ai, ia atribuoi përpjekjeve të trupit për të reaguar ndaj stresit të sëmundjes.