Jump to content

Harad

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Stampa:Infobox fictional locationNë J.R.R. Legjendariumi i fantasisë së Tokienit ,Harad-i është një tokë e pafundme në jug të Gondor dhe Mondor .Port I tij kryesor është Umbar ,baza e Corsars Umbar ,anijet e së cilës I shërbejnë flotës  Lordit të Errët Sauron.Njerëzit e saj janë Haradrim ose Jugorët ; luftëtarët e tyre vishen me të kuqe të ndezur dhe ngjyrë ari ,janë të armatosur me shpata dhe memburoja të rrumbullakëta; disa ngasin elephantë të quajtur mûmakil.  

Tolkien e bazoi Haradrim sipas Aethiopians të lashtë, popujt e Afrikës Jug-Sahariane, në vijim të kërkimeve të tija filologjike të fjalës Sigelwara në Anglishten e Vjetër . Ai nxori përfundimin se kjo fjalë i referohej një lloj demoni zjarri të zezë të zezë përpara se të aplikohej për Etiopianët. Ai e bazoi përdorimin e Haradrimit të elefantëve të luftës, ndërkohë, në atë të Pirros së Epirit në luftën e tij kundër Romës së Lashtë . Kritikët kanë debatuar nëse Tolkien ishte racist në bërjen e protagonistëve të bardhë dhe antagonistëve të zinj, por të tjerët kanë vërejtur se ai ishte fuqimisht anti-racist në jetën reale, duke kundërshtuar çdo përpjekje për të demonizuar armikun në të dy Luftërat Botërore.