Jump to content

Harku kryq

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hark i shekullit të 16-të me shtyllë çeliku (Gjermani).

Një hark kryq është një armë me rreze që përdor një pajisje lëshimi elastike, e përbërë nga një montim i ngjashëm me harkun, i quajtur një shtyllë, i montuar horizontalisht në një kornizë kryesore të quajtur shpues, e cila mbahet me dorë në një mënyrë të ngjashme me stokun e një arme zjarri të gjatë. Harqet qëllojnë predha të ngjashme me shigjetat të quajtura bulona ose grindje. Një person që gjuan harkun quhet arbalist ose arbalist (sipas arbalestit, një variant evropian i harkut i përdorur gjatë shekullit të 12-të).

Harqet dhe harqet përdorin të njëjtin parim nisjeje, por një harkëtar duhet të mbajë barazimin e harkut duke e ngritur telin e harkut me gishta, duke e tërhequr mbrapa me muskujt e krahut dhe të shpinës dhe më pas duke e mbajtur atë formë në mënyrë që të synojë. Kjo kërkon forcë të konsiderueshme fizike. Një hark ka një mekanizëm mbyllës për të ruajtur barazimin, duke kufizuar përpjekjen e gjuajtësit në tërheqjen e fijes në bravë dhe më pas lëshimin e gjuajtjes duke shtypur një levë/këmbëzë. Kjo i mundëson një vrasësi që të përballojë më shumë peshë tërheqjeje dhe ta mbajë atë me shumë më pak tendosje fizike, duke arritur kështu potencialisht saktësi më të mirë.

Harkat më të hershme të njohura u bënë në mijëvjeçarin e parë para Krishtit, jo më vonë se shekulli i VII para Krishtit në Kinën e lashtë dhe jo më vonë se shekulli i 1 pas Krishtit në Greqi (si gastrafetet); çdo qytetërim e zhvilloi armën në mënyrë të pavarur. Harkat sollën një ndryshim të madh në rolin e armëve të predhave në luftëra, të tilla si gjatë luftërave të bashkimit të Qin-it dhe më vonë fushatave Han kundër nomadëve veriorë dhe shteteve perëndimore. Harku mesjetar evropian quhej me shumë emra, duke përfshirë edhe vetë "harkun"; shumica e këtyre emrave rrjedhin nga fjala ballista, një motor rrethimi me rrotullim grek i lashtë i ngjashëm në pamje, por i ndryshëm në parimin e dizajnit.

Në kohët moderne, armët e zjarrit kanë zëvendësuar kryesisht harqet dhe harqet si armë lufte. Megjithatë, harqet ende mbeten gjerësisht të përdorura për sporte të qitjes konkurruese dhe gjueti, ose për të shtënat relativisht të heshtura.