Harku dhe shigjeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vizatimi i një harku, nga një manual i harkut i vitit 1908.

Harku dhe shigjeta është një sistem armësh me rreze që përbëhet nga një pajisje lëshimi elastike (hark) dhe predha me bosht të gjatë (shigjeta). Njerëzit përdorën harqe dhe shigjeta për gjueti dhe agresion shumë kohë përpara historisë së regjistruar, dhe kjo praktikë ishte e zakonshme për shumë kultura parahistorike. Ato ishin armë të rëndësishme lufte nga historia e lashtë deri në periudhën e hershme moderne, ku ato u bënë gjithnjë e më të vjetruara nga zhvillimi i armëve të zjarrit më të fuqishme dhe më të sakta. Sot, harqet dhe shigjetat përdoren më së shumti për gjueti dhe sport.

Gjuajtja me hark është arti, praktika ose aftësia e përdorimit të harqeve për të gjuajtur shigjeta. Një person që gjuan shigjeta me hark quhet harkëtar ose harkëtar. Dikush që bën harqe njihet si harkëtar, dikush që bën shigjeta është shigjetar dhe dikush që prodhon maja shigjetash metalike është shigjetar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]