Hatim et-Tai

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hatim et-Tai (Arabisht: حاتم الطائي) ishte poet i famshëm arab që i përkiste fisit Ta'i.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

El-Tai ka jetuae në Hail, Arabia Saudite. Ai vdiq në vitin 578 dhe u varros në Towaren, Hail.

Ai jetoi në shekullin e gjashtë dhe gjithashtu figuron në tregimet e Një mijë e një netë. Poeti i famshëm persian, Saadi, në veprën e tij Gulistan (1259) shkruan: "Hatim Tai nuk ekziston më, por emri i tij i lartësuar do të mbetet i famshëm për virtytin e përjetësisë. degët e bollshme nga hardhia, prodhon një rritje të rrushit".[1] Ai është përmendur edhe në Bustan e Saadit (1257). Sipas legjendave në libra dhe tregime të ndryshme, ai ishte një personalitet i famshëm në rajonin Ta'i (sot Ha'il) dhe gjithashtu është një figurë e njohur në pjesën tjetër të Lindjes së Mesme si dhe nënkontinenti indian, duke shfaqur në shumë libra, filma dhe seri televizive në gjuhë arabe, persiane, urdu, turke, indiane dhe gjuhë të tjera.

Qissa-e-Hatem-tai[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qissa-e-Hatem-tai (قصۂ حاتم طائی‬) që domethënë "Përralla e Hatemtai" është shumë e popullarizuar në Azinë Jugore. Shumë filma janë bërë në lidhje me Hatim bazuar në këtë histori, e cila tregon shtatë prej aventurave të tij fantastike në shtatë kapituj.

Librat në histori zakonisht përbëhen nga një hyrje e shkurtër që përshkruan prejardhjen dhe karakterin e tij dhe tregon të shtatë episodet e bazuara në shtatë enigmatika, të kërkuara nga një grua e bukur dhe e pasur me emrin Husn Banu (حسن بانو), i cili do të martohet vetëm me personin që është të aftë për të marrë përgjigje për të gjitha shtatë prej tyre. Një mbret, që bie në dashuri me të, por që nuk arrin të gjejë përgjigje, tregon Hatemtai bujare, të cilin ai e takon rastësisht, të gjitha në lidhje me të. Hatim ndërmerr kërkesën për të gjetur përgjigjet dhe për të ndihmuar mbretit që të martohet me të.

Filmat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ http://www.sacred-texts.com/isl/arp/arp159.htm HATIM TAI, THE GENEROUS ARAB CHIEF