Jump to content

Heckler & Koch G3

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
G3
Heckler & Koch G3
TypePushka e Sulmit
Place of originFlamuriGjermania
Service history
In service1959-Sot
WarsPushtimi turk i Qipros.Revolucioni iranian,Lufta e Gjirit,Lufta Iran-Irak etj
Production history
DesignerMauser, CETME, Heckler & Koch
Designed1950
ManufacturerHeckler & Koch
Produced1958–1997
No. built7,000,000
Specifications
Mass4.1 kg (9.04 lb) (G3A3)

4.7 kg (10 lb) (G3A4) 5.54 kg (12.2 lb) me optike (G3SG/1)

4.1 kg (9.0 lb) (G3K)
Length1025 mm (40,4 në) (G3A3)

1025 mm (40,4 në) aksioneve të zgjeruar / 840 mm (33,1) në bursës shembur (G3A4) 1025 mm (40,4 në) (G3SG / 1)

895 mm (35,2 në) aksioneve të zgjeruar / 711 mm (28,0) në bursës shembur (G3K)
Barrel length450 mm (17.7 in)
315 mm (12.4 in) (G3K)

Cartridge7.62×51mm NATO
Rate of fire500-600 fishekë/min
Feed systemKarikatori me 20 ose 50 fishekë me karikator cilindrik

Heckler & Koch G3 (Gewehr 3) është një pushkë beteje 7.62×51mm NATO, e zhvilluar në vitet 1950 nga prodhuesi gjerman i armatimit Heckler & Koch (H&K) në bashkëpunim me agjencinë shtetërore spanjolle të projektimit dhe zhvillimit CETME (Centro de Estudios Técnicos de Materiales Speciales). G3 i dizajnuar modular gjatë viteve është eksportuar në mbi 70 vende dhe është prodhuar me licencë në të paktën 15 vende, duke e çuar numrin total të ndërtuar në rreth 7.8 milion.

G3 ishte pushka e shërbimit të forcave të armatosura të Gjermanisë derisa u zëvendësua nga G36 në vitet 1990.