Jump to content

Hekurudha e Serbisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hekurudha Serbe eshte hekurudha kombetare dhe kyesore e Republikes se Serbise. Ajo shtrihet ne te gjithe Serbine dhe është e gjate 3809 kilometra.

Historia e hekurudhes serbe ka filluae ne mesin e shekullit XIX. Ajo filloi kur Serbia u be pjese e Austro-Hungarise. Ne vitin 1881 krijohet hekurudha nacionale, kur mbreti Milan I deklaroi formimin e saj. Treni I pare u nis ne 23 Gusht 1884 nga Beogradi ne Nish. Pas viteve 1920 me formimin e Jugosllavise, hapen stacionat e pare te trenave ne Beograd dhe Sid. Treni Blu ishte nje tren shume luksoz I perdorur nga Presidenti Tito.

Serbia lidhet me qytetet nderkometare

Beogradi, lidhet brenda Serbise, me:

Ne vitin 2010 Serbia hyn ne Cargo 10. Kompani te huaja si zviceriane kane investuar shume ne Serbi. Ne vitet 2013-14 hekurudhes i jane shtuar rreth 21 trena. Nje tren i klasit te pare i eshte shtuar Serbise kohet e fundit. Balkan Express niset nga Beogradi e perfundon ne Stamboll. Serbia lidhet edhe me disa qytete te tjera nderkombetare.

Aksidente numerohen vetem dy ne vitet 1994 dhe 1997. Ne vitin 1994 nje tren ka dale nga shinat duke vrare 19 persona, ndersa ne vitin 1999 pas nje bombardimi, te pakten 14 persona u vrane. Qe me mbarimin e luftes nuk eshte rregjistraur asnje aksident.