Hermafroditizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hermafroditizmi është një dukuri me të cilën një individ i një lloji të caktuar, kafshësh apo bimësh, zotëron gjatë jetës së tij të dy organet seksuale dhe mund të prodhojë, njëkohësisht apo herë pas here, qoftë gametën mashkullore (spermën) ashtu edhe atë femërore (vezën). Në disa lloje kafshësh, veçanërisht jokurrizorët, dukuria është e zakonshme dhe thelbësore për riprodhimin.

Përkufizimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prejardhja e fjalës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Etimologjikisht, emërtimi hermafrodit rrjedh nga Hermafroditi, biri i Hermesit dhe Afroditës, personazh i mitologjisë greke që, pasi u shkri në një trup me një nimfë, Salmakidën, kishte trajtat trupore të të dy gjinive (sekseve). Sipas terminologjisë moderne, Hermafroditi mund të mendohet një njeri hermafrodit bashkëkohësisht (apo njëkohësisht).

Figura mitologjike e Tiresias, që shfaqet tek Odisea dhe Edipi mbret, mund të mendohet si një hermafrodit vijues (apo pasues), duke u shndërruar në grua dhe rikthyer sipas dëshirës së perëndiveburrë.

Hermafroditizmi tek kafshët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hermafroditizmi tek njeriu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka raste edhe tek njeriu. Shembulli i fundit është atletja kampion botëror SANYA nga afrika

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]