Hidrografia e Azisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hidrografia e këtij kontinenti është një ndër elelmetet dalluese gjeografike. Në krahasim me teritorin e madh që ka , e që dallohet dukshëm nga kontinentet tjera, rrejeti i lumenjëve nuk ëshë zhvilluar në masë të duhur.[1] Megjithëatë, lumenjtë e Azisë janë të medhenjë, të gjatë, të pasur me ujë. Pjesa më e madhe e lumenjëve burimin e kanë në pjesën qendrore të Azisë, prej nga gravitojnë kah Oqeanët që e rrethojnë. Azia dallohet si kontinent me hapsirë të madhe gjeografike, prej nga rrjedhat ujore nuk arrijnë të derdhen në detet e afërme. Kjo hapsirë shtrihet prej Liqenit Kaspik, në perëndim, deri te kufiri i Kinës, në lindje. Vetëm kësaj zone i takon 1/3 e kontinentit.

Ujrat e kontinentit të Azisë rrjedhin në këto pellgje:

Azia është kontinent i liqeneve të mëdha dhe të thella. Liqenet më të mëdha janë: Liqeni Kaspik, Aral, Deti i Vdekur , Bajkalli dhe Liqeni Ballkash.

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ *Dr.sc. Riza Çavolli;Gjeografia Regjonale e Azisë, Prishtinë 1998.