Jump to content

Hierokli (gjeograf)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hierokliu (greqisht : Ἱεροκλῆς Hierokles) ishte një gjeograf bizantin i shekullit VI dhe autori i atribuar i veprës gjeografike me titull Synecdemus ose Synekdemos, i cili përmban një tabelë të ndarjeve administrative të Perandorisë Bizantine dhe listat e qyteteve të secilës ndarje. në shkrimet e tij gjejmë të dhëna edhe për Ilirinë dhe ilirët.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vepra Synekdemos datohet në mbretërimin e Justinianit, por para vitit 535, pasi ndan 912 qytetet e listuara në Perandori midis 64 Eparkive . Sinecdemus është pra një nga monumentet më të çmuar që duhet të studiojmë gjeografinë politike të Lindjes së shekullit VI. Vepra e Hierokliut së bashku me atë të Stefanit të Bizantit ishin burimet kryesore të veprës së Konstandinit VII mbi Themat (De Thematibus). Hierokli u botua nga Parthey (Hieroclis Synecdemus; Berlin, 1866) më pas në një tekst të korrigjuar, nga A. Burckhardt në serinë Teubner (Hieroclis Synecdemus; Leipzig, 1893). Publikimi më i madh i fundit ishte nga E. Honigmann (Le Synekdèmos d'Hiéroklès et l'opuscule géographique de Georges de Chypre ; Bruksel, 1939).

Sinekdemi i Hierokliut nuk duhet të ngatërrohet me një libër lutjeje ortodoks grek me të njëjtin emër.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Wolfgang Buchwald, Dictionnaire des auteurs grecs et latins de l'Antiquité et du Moyen-Âge, sv Hiéroclès, f. 408.
  • Getzel Cohen, Vendbanimet Helenistike në Evropë, Ishujt dhe Azinë e Vogël (  ), f. 7.
  • Parthey, Gustav (1866). Hieroclis Synecdemus et notitiae Graecae episcopatuum: Accedunt Nili Doxapatrii notitia patriarchatuum et locorum nomina immutata (në latinisht). Berolini: In aedibus Friderici Nicolai.
  • Oxford Dictionary of Byzantium, sv Hieroklis, vëll. II, 930.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]