Himni i Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Himni i Evropës i njohur ndryshe edhe si Himni i Gëzimit ose Ode Gëzimit (Titulli origjinal Gjermanisht: "An die Freude") është himni i Këshillit të Evropës dhe Bashkimit Evropian; të dyja i referohen asaj si Himni i Evropës.
Që nga viti 1972, Himni Evropian është një pjesë nga preludi i Odës së Gëzimit të Friedrich Schiller si dhe të simfonisë së 9-të të Bethovenit të vitit 1823. Himni është përgatitur për raste zyrtare të dy organizatave (të tilla si nënshkrimi i marrëveshjes), dhe është një nga simbolet Evropës.

Teksti origjinal (Gjermanisht)[redakto | redakto tekstin burimor]

Freude, schöner Götterfunken,
Tochter aus Elysium!
Wir betreten feuertrunken,
Himmlische, Dein Heiligtum.
Deine Zauber binden wieder,
Was die Mode streng geteilt,
Alle Menschen werden Brüder,
Wo Dein sanfter Flügel weilt.