Hipoteza Kurgane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e migracioneve Indo-Europiane nga c. 4000 deri 1000 p.e.sonë sipas modelit Kurgan.

Hipoteza Kurgan (e njohur edhe si teori Kurgane ose modeli Kurgan ) ose teoria e stepave është propozimi më i pranuar për të identifikuar atdheun Proto-Indo-Europian nga i cili gjuhët indo-evropiane u përhapën në të gjithë Evropën, Euroazi dhe pjesë të Azisë . [a] [b] Ajo postulon se njerzit e kultures Kurgane nga maja Pontike ne veri të Detit të Zi ishin folësit më të mundshëm të gjuhës Proto-Indo-Europiane (PIE). Termi rrjedh nga rusishtja Kurgan курга́н ), që do të thotë tumë ose gropë varrimi.

  1. ^ Mallory 1989, f. 185.
  2. ^ Strazny 2000, f. 163.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>