Jump to content

Idriz Rashiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamje e Lagjes Kokaj, ku kanë lindur dhe jetuar familja Rashiti Kokaj

Idriz Rashiti (1908-1944), lindur më 1908 në familjen Rushiti të fshatit Kokaj.

Idriz Rashiti Koka

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Idrizi i lindur më 1908 në familjen Rushiti të fshatit Kokaj ishta vëllai i pasë Hetës, Muharremi dhe Destanit, pas pushtimit bullgar të anës moravës dhe Kardakut, kalon me banim në Gjilan. drizi ishte plagosur nga bullgarët në një konflikt të armatosur dhe shkëmbim zjarri te vendi i quajtur Drum të Mali i Hysenit-Magjeres, në pranverën e vitit 1942, aty kishte treguar një guxim e trimëri, ndonëse i plagosur në njërin krah, e kishte përgatitur revolën me dhëmbë, për të mos u rënë në dorë armikut, deri sa kishte arritur kusheriri i tij(Haziri) për ta tërhequr me një qerre me trinë, deri në shtëpi.

Plagosja në frontin te udha e Frengut

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Së fundi nga plagët e marra vdekjeprurse ishte plagosur gjatë luftimeve për mbrojtjen e trojeve etnike në hyrje të Lluqanit me 28 gusht 1944 në vijën e frontit te maja e Kikës dhe përgjat udhës së frengit me 1944, vdesë rrugës për Gjilan në hyrje të Dobëqanit(Mireshit) dhe varroset në varresat e Gjilanit, ku jetonte me nderime qytetare si dëshmor i asaj lufte. Idrizi kishte lënë një djal, Ismajlin dhe tre vajza në jetë. Nga Familja Rashiti vëllai i Idrizit, Muharrem Rushit(1894-1955) dhe Hetem Rushiti(Hetë Koka) në gusht të vitit 1947 u burgosën në Gjilan dhe u dënua me 13 vjet burg, i mbajti 7 vjet. Muharremi, porsi vëllai Hetemi i denura me 35 vjetë burg, vdiq në burgun e Nishit, si përgjegjës i forcave shqiptare nënprefekturën e Gjilanit, ku ndodhi vrasja dhe arrestimet e grupit në Livoçë pas depërtimit nga Serebia në vitin 1943.


Literatura-Burimet

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri N.Ramadani:Shtegtim në historiMonografia për Kokajt 1842-2012,f.112-145 dhe fq.143-149, bot. SH.B. Rrjedha, Prishtinë, 2012