Hetë Koka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
ulur nga e majta AbdUllah.Presheva, Limon Staneci, Riza Hyseni(Norqa), Mark Gashi dhe ne kembe Asllani(vëllai i Limonit), Hetë Koka, Xhelili Xhemës(Seferi) Saqip Bukuviku.(Azem pushka)Paria e Kosovës lindore

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hetem Rushiti (Hetë Koka) lindi 1898, në fshatin Kokaj të Komunës së GjilanIt.

Hetë Koka ishte një nga udhëheqësit e forcave shqiptare nënprefektura e Gjilanit, përgjegjës për zonën kufitare rreth lumit Morava, në zonën e Lluqanit, ku plagosët vëllai i tij, Idriz Rashiti, i cili vdesë gjatë tërheqjes në Mireshi dhe varroset në Gjilan, ku jetonte me familjen e tij.

Hetë Koka i kishte shkuar jeta në luftëra duke u përballur me trupat e armatës së tretë serbe(1917-te), e pastaj duke e lëshuar vendin e pushtuar nga asqeria e huaj, luftoi nga Lluqani e deri në Majën e Kikës, si një nga zonat e luftës(28 korrik 1944, si një nga komandantët lokal. Heta, si i ri, ndjente mbi supe pushtimin e sundimin e ri italiano-gjerman 1941-44, kryepolic nëprefekturen e Gjilanit[1]. Më shumë bëri jetë kaçaku sesa qëndroi në shtëpi. Atij si kujtohej se sa i “ri i ra hise”, tere jeta me ˈpushke e krahu, mire e dinte as vetë ku e kur po varet pushka e krahut, deri kah çereku i dytë pas Luftës së Dytë Botërore.

Shtepia e Ajet Hete Kokes- Kokaj

Familja Rashiti - Koka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga Familja Rashiti vëllai i Idrizit, Muharrem Rushit(1904-1956) dhe Hetem Rushiti (Hetë Koka) në gusht të vitit 1947 u burgosën në Gjilan dhe u dënua me 13 vjet burg, i mbajti 7 vjet. Muharremi, porsi vëllai Hetemi i denura me 35 vjetë burg, vdiq në burgun e Nishit, si përgjegjës i forcave shqiptare nënprefekturën e Gjilanit, ku ndodhi vrasja dhe arrestimet e grupit në Livoçë pas depërtimit nga Serebia në vitin 1943. Të burgosur. Ajet Rushiti në tetor të vititi 1946 u dënua me 13 vjet burg në Mitrovicën e Sremit, i mbajti 10 vjet burg. Jetoi nga viti 1975 në fshatin Leran, vdiq në 2004. Vehbi Hetë Rashiti më tetor të vitit 1946 u dënua 6 vjet burg në Prishtinë. I mbajti 1,5 vjet në Prishtinë, kurse 1 vit në Mitrovicë. Me moshë ishte 17 vjeç. Jetoi pas Aksionit të Armëve 1956- dhe i shpërngulur në Kumanovë në vitet e 60-70-ta (Intervistë dhënë Nijazi Ramadaniit sipas kujtesës së Vehbi Etem Rushitit, i lindur më 2 shtator 1929 në fshatin Kokaj, jetoi në Kumanovë që nga viti 1971, i cili rrëfeu për ekzekutimet dhe torturat e rënda fizike ndaj familjes Rushiti), vdiç më 2003.[8] Ismajl Idriz Rashiti i lindur me 1945 në fshatinKokaj, djali i vetëm i Idrizi Rashiti i vrarë në frontin te udha e frengit, Lluqan (Bujanoc)me 1944. Ismajli ishte i përndjekur për shkak të bindjeve dhe rreshtimit në lëvizjen kombëtare për çlirim të atyre viteve në grupine Adem Musmuratit dhe Hajdin Murtezi për veprimtari ilegale politike-kombëtare ishte larguar nga shkollimi dhe i denuar për veprimtari "armiqësore" , pas ngjarjeve të '81-ës me burgim me kohëzgjatje dy muajor.[2]

Veprimtaria atdhetare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga marsi 1945 deri me 1947, 1951, në Kosovë kanë vepruar rreth 60 grupe të rezistencës dhe si udhëheqës suprem të tyre konsideroheshin: Në viset Karadakut- Llapit- Gollakut- Gjilan, Lipjan deri në juglindje të Ferizajit, Presheva, Bujanoci ne bashkeveprim edhe He Kokae Beteja e Kikës ,[3] |[4]

Burgu me vdekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në gusht të vitit 1947 u burgosën në Gjilan dhe u dënua me 35 vjet burg, i mbajti 7 vjet. Heta me vëllamin dhe djalin e madh dergjen në burgje. Më vonë vet ëm djali arrin të lirohet nga burgu. Muharremi, porsi Hea ishte denura me 25 vjetë burg, vdiq në burgun e Nishit, si përgjegjës i forcave shqiptare nënprefekturën e GjilaniT 1941-44, kur ndodhi vrasja dhe arrestimet e grupit në Livoçë pas depërtimit nga Serebia në vitin 1943. Dëshimi nga aktgjykimi rreth rastit të likudimit të grupit të "Bojanina"..., në Livoç të Ultë, pergjegjesi KOMANduese ishte denuar me 35 vjetë burg të vujatura në Burgun e Nishit, ku vdes në rrethana misterioze së bashku me të vëllain Muharremin, pasi që kishte marrë një paket ushqime nga dikush pasdores, se kinse kishte ardhur nga familja e tij, por familja kurrë nuk i dërgonte me postë, dhe rregullisht vizitohej nga vajza e Muharremit, se e kishte bijë të vetme dhe qëndronin mire ekonomikisht,[5] , Të burgosur. 7. Ajet Rushiti në tetor të vititi 1946 u dënua me 13 vjet burg në Mitrovicën e Sremit, i mbajti 10 vjet burg. Jetoi nga viti 1975 në fshatin Leran.[6]

Shih edhe këte[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Ramadani, Nijazi. "Shtegtim ne histori - iI-. Gjilan: SH.B. Rrjedha. f. 118-145. Marrë më 3 prill 2017. Është injoruar "Familja rashiti Kokaj" (Ndihmë!)
 2. ^ Rrëfim i Ismail Idriz Koka, djali i xhaxhait të mësuesit. & Ismaili, i cili më 26 mars 1999 në mbrëmje është gjuajtur me pushkë snajperike nga një fqinj serb, ku fatmirësisht nuk ishte goditur, kurse gjurmët e fishekut gjenden edhe sot në librat e bibliotekës së tij. Shih: R. Asllani: Monografia Hasan Alia – luftëtar për etninë shqiptare|
 3. ^ Hetë Koka dhe (Adem Gllavica, Qazim Llugagjiu, Bahtir Dumnica, Shahin Gërdoci,; Në Preshevë, Karadak, Kaçanik (Xheladin Kurbaliu, Ali Staneci , Hysen Tërpeza, Hasan Remniku, Din Hoxha, Riza Goga, Sylë Zarbinca etj.; në Viti (Hasan Kabashi); ishte nje nga komandantet me Ajet Rainca, Sulë Hotla, e tjerë.
 4. ^ NDSH-së Më shumë: https://shqiperiaebashkuar.al/2016/09/kongresi-pra-i-ndsh-se-u-mbajt-ne-tanushe-ne-shtepine-e-zylbehar-beqir-ajvazit/. "kongresi-pra-i-ndsh-se-u-mbajt-ne-tanushe-ne-shtepine-e-zylbehar-beqir-ajvazit". https://shqiperiaebashkuar.al. Kongresi i Parë (I) i KQ NDSH-se/Kongres i Tretë (III)”. Marrë më 9 prill 2017. Lidhje e jashtme në |website= (Ndihmë!)
 5. ^ Deklaron Ismajli Idriz Rashiti i cili si fëmijë e kishte shoqëruar shpesh Remzijen vajzen e xhaxhait t tij (Muharremit) dhe mësuesin Mustafë Kokaˈ(djalin e vogël të Hetës)
 6. ^ Ramadani, Nijazi (2012). Shtegtim ne histori, Monografia për Kokajt 1842-2012, ' (bot. SH.B. Rrjedha, Gjilan)). Kokaj, Gjilan: Gjilan, 2012. f. f.112-145. |access-date= ka nevojë për |url= (Ndihmë!)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • ^Tahir Zajmi: “Lidhja e Dytë e Prizrenit dhe lufta heroike e popullit për mbrotjen e Kosovës”, Bruksel, 1964
 • rashiti Kokaj
 • Nijazi Ramadani, Monografia për Kokajt 1842-2012,f.112-145 Rrjedha, Gjilan, 2012.
 • Ramadan Asllani, Monografia 'Hasan Alia luftëtar i Shqipërisës etnike', Ferizaj
 • [Dr.Sabile Keçmezi-Basha] ,Hasan Alia dhe grupi i tyre atdhetare Zemra shqiptare.net,
 • Tahir Z.Berisha] Personalitete dhe Veteranët e arsimit shqip në Kosovë I-II, , bot. autori 1993, Prishtinë

Lidhje online[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]