Jump to content

Implozioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në një shpërthim (lart), forca rrezaton larg nga një burim. Me implosion (poshtë), objekti shembet mbi vetveten (përgjithësisht duke u shtypur nga një forcë e jashtme).

Implosioni është një proces në të cilin objektet shkatërrohen duke u rrëzuar (ose duke u shtrydhur) në vetvete. Ky është një proces i kundërtë me shpërthimin (i cili zgjeron vëllimin implosioni zvogëlon vëllimin e zënë dhe përqendron lëndën dhe energjinë . Implosioni i vërtetë zakonisht përfshin një ndryshim midis presionit të brendshëm (të ulët) dhe të jashtëm (më të lartë), ose forcave të brendshme dhe të jashtme, aq i madh sa struktura shembet nga brenda në vetvete, ose në hapësirën që ka zënë nëse nuk është një objekt plotësisht i fortë. Shembuj të këtillë përfshijnë një nëndetëse që shtypet nga jashtë nga presioni hidrostatik i ujit përreth [1] dhe kolapsi i një ylli masiv nën presionin e tij gravitacional .

Një shpërthim mund të shtyjë materialin nga jashtë (për shembull për shkak të forcës së materialit që bie nga brenda, ose materiali periferik që hidhet ndërsa pjesët e brendshme shemben), por ky nuk është një komponent thelbësor i një shpërthimi dhe jo të gjitha llojet e shpërthimit do ta bëjnë këtë. . Nëse objekti ka qenë më parë i ngurtë, atëherë shpërthimi zakonisht kërkon që ai të marrë një formë më të dendur - në fakt të jetë më i përqendruar, i ngjeshur, më i dendur ose i konvertuar në një material të ri që është më i dendur se origjinali.

Implosioni është një pjesë kyçe e kolapsit gravitacionalyjeve të mëdhenj, i cili mund të çojë në krijimin e supernovave, yjeve neutron dhe vrimave të zeza .

Në rastin më të zakonshëm, pjesa më e brendshme e një ylli të madh (i quajtur bërthamë ) ndalon djegien dhe pa këtë burim nxehtësie, forcat që mbajnë elektronet dhe protonet larg nuk janë më aq të forta për ta bërë këtë. Bërthama shembet në vetvete jashtëzakonisht shpejt dhe bëhet një yll neutron ose vrimë e zezë ; shtresat e jashtme të yllit origjinal bien nga brenda dhe mund të tërhiqen nga ylli neutron i sapo krijuar (nëse është krijuar një), duke krijuar një supernova .

  1. ^ "Titanic sub: OceanGate co-founder fears there was an 'instantaneous implosion'". BBC News (në anglishte britanike). 2023-06-22. Marrë më 2023-06-22.