Imran Nazar Hosein

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Imran Nazar Hosein ka lindur në ishullin Karaibe e Trinidad në vitin 1942 për të prindërit e të cilëve kishin emigruar paraardhësit nga India si punëtorë indentured. Ai studioi Islamin, Filozofi dhe Marrëdhënie Ndërkombëtare në disa universitete dhe institucione të arsimit të lartë. Midis tyre janë al-Azhar University në Kajro, Egjipt, Instituti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare të Universitetit të West Indies në Trinidad, Universitetin e Karaçi në Pakistan, Instituti i Studimeve Islame Aleemiyah në Karaçi, Pakistan, dhe Institutin Studimor të Studime Ndërkombëtare në Gjenevë, Zvicër.

Ai ka punuar për disa vjet si Zyrtar i Shërbimit të jashtëm në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Qeverisë së Trinidad dhe Tobago.

Ai jetoi në Nju Jork për dhjetë vjet gjatë së cilës kohë ai shërbeu si Drejtor i Studimeve Islame për Komitetin e Përbashkët të organizatave myslimane të Madhe New York. Ai leksione mbi Islamin në disa universitete amerikane dhe kanadeze, kolegje, kishat, sinagogat, burgjet, salla e komunitetit, etj Ai gjithashtu mori pjesë në dialogun ndërfetar shumë me dijetarët e krishterë dhe çifutë ndërkohë që përfaqësojnë Islamin në SHBA. Ai ishte imam, për diku, në Dar al-Xhami Kuran në Long Island, New York. Ai gjithashtu udhëhoqi lutjet javore xhumasë dhe mbajti predikimin e në selinë e Organizatës së Kombeve të Bashkuara në Manhattan, New York, një herë në muaj për dhjetë vjet vazhdimisht.

Ai është një ish-drejtorit të Institutit të Studimeve Islame Aleemiyah në Karaçi, Pakistan, Drejtor i Kërkimeve të Kongresit Botëror myslimane në Karaçi, Pakistan, Drejtor i Institutit Islamik për Arsim dhe Kërkimit në Miami, Florida, dhe Drejtor i D'awah për Tanzeem-e-Islami Amerikën e Veriut.

Ai ka udhëtuar shumë nëpër botë në leksion-turne islamike që diplomohen nga Instituti i Studimeve Islame Aleemiyah në moshën 29. Dhe ai ka shkruar edhe më shumë se një duzinë libra mbi Islamin. Jerusalem në Kur'an - një pikëpamje islame fatin e Jerusalemit ka bërë një shitës të mirë dhe është përkthyer dhe botuar në disa gjuhë.

Prof Dr Malik Badri, Rektor i Institutit Ndërkombëtar për Mendimit dhe të Qytetërimit Islam në Kuala Lumpur, Malajzi, shkroi Parathënie në librin.

Libri i parë i Imran, i titulluar Islami dhe Budizmi në botën moderne është i vetmi libër mbi këtë temë nga një dijetar mysliman. Ky libër u pa favorshme nga Zv Kancelari i Universitetit të Karaçi dhe historiani i njohur, Dr Ishtiaq Husain Quraishi, jurist dhe filozof pakistanez, AK Brohi, dhe sociologu mysliman, Dr Basharat Ali.

Dr Maulana Fazlur Rahman Ensari, një dijetar i Islamit në epokën moderne, shkroi Parathënie për këtë libër.

Librat e tre Imran Hosein e reja, botuar në 2007, mbi 'Surja el-Kehf' të Kuranit dhe mbi subjektin e "Shenjat e Ditës së Fundit në epokën moderne", njohuri të ofrojë në interpretimin e Kur'anit dhe hadithin e Muhamedit për aq sa ata përpiqen të shpjegojnë në epokën moderne.

Libra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]