Jump to content

Inanna

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ishtar në një vulë Akadiane.

Inanna[a] është perëndeshë e lashtë Mesopotamiane e dashurisë, luftës dhe pjellorisë. Ajo është gjithashtu e lidhur me sensualitetin, riprodhimin, ligjin hyjnor dhe fuqinë politike. Fillimisht e adhuruar në Sumer, ajo njihej nga Perandoria Akadiane, Babilonasit dhe Asirianët si Ishtar[b] (dhe herë pas here logogrami 𒌋𒁯). Titulli i saj kryesor ishte "Mbretëresha e Qiellit".

Ajo ishte perëndeshë mbrojtëse e tempullit Eanna në qytetin e Uruk, qendra e saj e hershme kryesore e kultit. Në Uruk arkaik ajo adhurohej në tre forma: Inanna në mëngjes (Inana-UD/hud), Inanna në mbrëmje (Inanna sig) dhe Inanna princërore (Inanna NUN), dy të parat që pasqyronin fazat e planetit të saj të lidhur Venus.[3][4] Simbolet e saj më të spikatura përfshinin luanin dhe yllin me tetë cepa. Burri i saj ishte perëndia Dumuzid (i njohur më vonë si Tammuz), dhe sukkal (shoqëruesi) i saj ishte perëndeshë Ninshubur, e kombinuar më vonë me hyjnitë mashkullore Ilabrat dhe Papsukkal.

Inanna u adhurua në Sumer të paktën që në periudhën e Uruk-ut (rreth 4000 p.e.s. – 3100 p.e.s.), dhe aktiviteti i saj kultik ishte relativisht i lokalizuar përpara pushtimit të Sargonit të Akadit. Gjatë epokës post-sargonike, ajo u bë një nga hyjnitë më të nderuara në panteonin sumerian,[5][6] me tempuj në të gjithë Mesopotaminë. Kulti i Inanna/Ishtar, i cili mund të ketë qenë i lidhur me një shumëllojshmëri ritesh seksuale, u vazhdua nga popujt lindorë që flisnin semitisht (akadët, asirianët dhe babilonasit), të cilët arritën dhe përvetësuan sumerët në rajon.

Ajo ishte veçanërisht e dashur nga asirianët, të cilët e ngritën atë për t'u bërë hyjnia më e lartë në panteonin e tyre, duke u renditur mbi perëndinë e tyre kombëtare Ashur. Inanna / Ishtar është aluduar në Biblën hebraike dhe ajo ndikoi shumë në perëndeshën Ugaritike Ashtart dhe më vonë në perëndeshën fenikase Astarte, e cila nga ana tjetër ndoshta ndikoi në zhvillimin e perëndeshës greke Afërdita. Kulti i saj vazhdoi të lulëzonte deri në rënien e tij graduale midis shekujve të parë dhe të gjashtë të es në vazhdën e krishterimit.

Inanna shfaqet në më shumë mite se çdo hyjni tjetër sumeriane.[7][8][9] Ajo gjithashtu kishte një numër unik të lartë epitetesh dhe emrash alternative, të krahasueshëm vetëm me Nergal.[10]

Shumë nga mitet e saj përfshijnë marrjen e saj në domenet e hyjnive të tjera. Besohej se asaj i ishte dhënë mesi, i cili përfaqësonte të gjitha aspektet pozitive dhe negative të qytetërimit, nga Enki, perëndia i mençurisë. Ajo gjithashtu besohej se kishte marrë tempullin Eanna nga An, perëndia e qiellit. Krahas vëllait të saj binjak Utu (i njohur më vonë si Shamash), Inanna ishte zbatuesja e drejtësisë hyjnore; ajo shkatërroi malin Ebih për shkak se kishte sfiduar autoritetin e saj, shpërtheu tërbimin e saj mbi kopshtarin Shukaletuda pasi ai e përdhunoi atë në gjumë dhe gjurmoi gruan bandite Bilulu dhe e vrau në ndëshkim hyjnor për vrasjen e Dumuzidit. Në versionin standard akadianEposit të Gilgameshit, Ishtar i kërkon Gilgameshit të bëhet bashkëshortja e saj. Kur ai refuzon me përbuzje, ajo lëshon Demin e Parajsës, duke rezultuar në vdekjen e Enkidu-s dhe Gilgamesh-it më pas luftojnë me vdekshmërinë e tij.

Miti më i famshëm i Inanna-s është historia e prejardhjes dhe kthimit të saj nga nëntoka e lashtë e Mesopotamisë, e sunduar nga motra e saj e madhe Ereshkigal. Pasi ajo arrin në dhomën e fronit të Ereshkigal, shtatë gjykatësit e botës së krimit e konsiderojnë atë fajtore dhe e godasin të vdekur. Tre ditë më vonë, Ninshubur i lutet të gjithë perëndive që ta kthejnë Inannën. Të gjithë e refuzojnë atë, përveç Enkit, i cili dërgon dy qenie pa seks për të shpëtuar Inanën.

Ata e shoqërojnë Inanën nga bota e krimit, por galla, rojet e botës së krimit, e tërheqin bashkëshortin e saj Dumuzid poshtë në botën e krimit si zëvendësues të saj. Dumuzid përfundimisht lejohet të kthehet në parajsë për gjysmën e vitit, ndërsa motra e tij Geshtinanna mbetet në botën e krimit për gjysmën tjetër, duke rezultuar në ciklin e stinëve.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Heffron (2016a).
  2. ^ "Sumerian dictionary". oracc.iaas.upenn.edu. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Steinkeller, Piotr, "Archaic City Seals and the Question of Early Babylonian Unity" in Riches Hidden in Secret Places: Ancient Near Eastern Studies in Memory of Thorkild Jacobsen, edited by Tzvi Abusch, University Park, USA: Penn State University Press, pp. 249–258, 2002
  4. ^ Szarzyńska, Krystyna, "Offerings for the Goddess Inana in Archaic Uruk", Revue d’Assyriologie et d’archéologie Orientale, vol. 87, no. 1, pp. 7–28, 1993
  5. ^ Wolkstein & Kramer (1983), f. xviii.
  6. ^ Nemet-Nejat (1998), f. 182.
  7. ^ Wolkstein & Kramer (1983), f. xv.
  8. ^ Penglase (1994), ff. 42–43.
  9. ^ Kramer (1961), f. 101.
  10. ^ Wiggermann (1999), f. 216.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>