Jump to content

Indianët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Populli indian ose indianët janë shtetasit dhe qytetarët e Republikës së Indisë. Në vitin 2022, popullsia e Indisë ishte 1.4 miliardë banorë. Sipas parashikimeve të OKB-së, India ka kaluar Kinën si vendi më i populluar në botë në fund të prillit 2023, duke përmbajtur 17.5 për qind të popullsisë globale. Përveç popullsisë indiane, diaspora indiane jashtë shtetit gjithashtu krenohet me një numër të madh, veçanërisht në shtetet arabe të Gjirit Persik dhe në botën perëndimore.

Ndërsa demonimi "indian" zbatohet për njerëzit me origjinë nga Republika e sotme e Indisë, ai u përdor gjithashtu si term identifikues për njerëzit me origjinë nga ajo që tani është Pakistani dhe Bangladeshi përpara ndarjes së Indisë në 1947.

Veçanërisht në Amerikën e Veriut, termat "indian aziatik" dhe "indian lindor" përdoren ndonjëherë për të dalluar indianët nga popujt indigjenë të Amerikës. Megjithëse identifikimi i gabuar i amerikanëve indigjenë si indianë ndodhi gjatë kolonizimit evropian të Amerikës, termi "indian" përdoret ende si një identifikues për popullsitë indigjene në Amerikën e Veriut dhe në Karaibe. Ky përdorim po bëhet gjithnjë e më i rrallë, pasi terma të tillë si indigjenë, amerikanë, dhe veçanërisht Kombet e Para në Kanada, dhe Amerikanë vendas në Shtetet e Bashkuara, përdoren gjerësisht në ligjëratën zyrtare dhe në ligj.