Inspektimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kontrolli i mirëmbajtjes së pajisjeve elektronike në një avion të marinës amerikane..

Një inspektim është, në përgjithësi, një ekzaminim i organizuar ose një ushtrim vlerësimi formal. Në aktivitetet inxhinierike, inspektimi përfshin matjet, testet dhe matësit e aplikuar për karakteristika të caktuara në lidhje me një objekt ose aktivitet. Rezultatet zakonisht krahasohen me kërkesat dhe standardet e specifikuara për të përcaktuar nëse artikulli ose aktiviteti është në përputhje me këto objektiva, shpesh me një Procedurë Standarde të Inspektimit të vendosur për të siguruar kontroll të qëndrueshëm. Inspektimet zakonisht nuk janë shkatërruese.

Inspektimet mund të jenë një inspektim vizual ose të përfshijnë teknologji ndijuese si testimi me ultratinguj, të kryera me një prani fizike të drejtpërdrejtë ose në distancë si një inspektim vizual në distancë, dhe manualisht ose automatikisht si një inspektim optik i automatizuar. Matjet optike pa kontakt dhe fotogrametria janë bërë metoda të zakonshme NDT për inspektimin e komponentëve të prodhuar dhe optimizimin e dizajnit.

Një rishikim i Qeverisë Skoceze i vitit 2007 i kontrollit të shërbimeve publike (Rishikimi Crerar) përcaktoi inspektimin e shërbimeve publike si "... kontroll periodik, i synuar i shërbimeve specifike, për të kontrolluar nëse ato përmbushin standardet kombëtare dhe lokale të performancës, kërkesat legjislative dhe profesionale, dhe nevojat e përdoruesve të shërbimit”.[1]

Një inspektim i papritur tenton të ketë rezultate të ndryshme nga një inspektim i shpallur. Udhëheqësit që duan të dinë se si performojnë të tjerët në organizatën e tyre mund të hyjnë pa paralajmërim, për të parë drejtpërdrejt se çfarë ndodh. Nëse një inspektim bëhet i ditur paraprakisht, ai mund t'u japë njerëzve një shans për të mbuluar ose për të rregulluar gabimet. Kjo mund të çojë në gjetje të shtrembëruara dhe të pasakta. Prandaj, një inspektim i papritur u jep inspektorëve një pamje më të mirë të gjendjes tipike të objektit ose procesit të inspektuar sesa një inspektim i paralajmëruar. Ai gjithashtu rrit besimin e jashtëm në procesin e inspektimit.[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crerar, Lorne D. (shtator 2007). "The Crerar Review: The report of the independent review of regulation, audit, inspection and complaints handling of public services in Scotland". www.gov.scot. Marrë më 2021-01-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Crerar, Lorne D. (shtator 2007). "The Crerar Review: The report of the independent review of regulation, audit, inspection and complaints handling of public services in Scotland". www.gov.scot. Marrë më 2021-01-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)