Jump to content

Inuyasha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Inuyasha është një serial manga dhe anime.

Kagome Higurashi është një vajzë energjikë 15 vjeçare që jeton në një tempull së bashku me mamanë, me vëllain Sota dhe me gjyshin. Në tempull gjenden një kasolle me një pus, në të cilin Kagome nuk shkon asnjëherë për shkak se ka shumë frikë nga një pemë, Goshinboku, shumë i vjetër rreth 100 vjeçare. Në ditën e ditëlindjes së saj të gjashtëmbëdhjetë, Kagome është e detyruar që të hyjë në kasolle për të marrë macen e saj, Byuo, që futet brenda kasolles. Brenda Kagome rizgjon një demon me formën e njëmijë këmbëve dhe me fytyrën e një vajze që e tërheq brenda në pus. Kagome arrin t’ia mbathë nga demoni por duke dalë nga pusi, kupton që nuk është më brenda kasolles, por në një pyll. Në pyll njeh Goshibokun, duke menduar që është pranë shtëpisë, dhe shkon drejt tij. Kur arrin tek pema, gjen dikë, me pamjen e një djali, i cili ishte i burgosur tek pema me një shigjetë e cila i ishte futur ne kraharor. Duke iu afruar zbulon që nuk është plotësisht njeri, sepse ka disa veshë qeni, dhe aty më pas Kagome kapet nga disa gjahtarë nga fshati Musashi, që udhëhiqet nga Kaede. Duke e parë mirë, Kaede çuditet shumë nga ngjashmëria e Kagomes me motrën e saj të vdekur Kikyo, dhe bindet që Kagome është rishërimi i motrës së saj. Në kasollen e Kaedes, Kagome merr vesh që ndodhet në periudhën Sengoku, 500 vjet më parë, i cili është ai që ishte burgosur tek pema. Kaede i shpjegon në fakt quhet Inyasha (gjallesa me veshe qeni), që ishte një gjallesë e keqe gjysëm – demon i burgosur me një shigjetë magjike në kraharor prej me shumë e 50 vjetësh shumë vjet më parë nga motra e saj Kikyo, sepse Inuyasha dëshironte që të bëhej padroni i një pjetre, sfera e katër shpirtrave, në gjendje që ti jipte fuqi të pafundme dhe pavdekësinë atij që e përdor. Në vazhdim, Kikyo për plagët që kishte marrë nga luftimi me Inyuashan, përpara se të vdiste, trupi i saj do të ishte djegur së bashku me sferën, në mënyrë që të ardhëm të evitohej që të ripërsëritej një katastrofë e tillë. Sfera në fakt është një fat sjellës i keq, sepse shumë luftëra, ishin luftuar në të shkuarën për ta pasur. Ndërsa vazhdojnë të flasin, rishfaqet demoni i një mijë këmbëve, që ndjek Kagomen me synimin që ti marrë sferën e katër shpirtrave, që e kishte pasur, brenda trupit të saj dhe që nuk e dinte. Kagome ia mbath drejt pyllit ku është burgosur Inuyasha, e tërhequr nga një dritë shkëlqyese. Thërritja për ndihmë e Kagomes rizgjon Inyashan, që beson se është përballë Kikyos. Nga aroma e Kagomes kupton se vajza nuk është Kikyo, dhe i kërkon që të jetë i liruar nga shigjeta që e ka brugosur tek pema. Ndërkohë demoni me një mijë këmbë ka rritur që të marrë sferën duke plagosur Kagomen, dhe fillon me avazh që të rrisë forcën e tij. Kagome, për të mos vdekur, liron Inuyashan nga shigjeta. Kur lirohet Inuyasha sulmon menjëherë një mijë këmbëshin, dhe pastaj Kagomen, që ndërkohë merr sferën. Ndërhyn kështu Kaede, që provokon një vorbull magjike dhe me një fjalë që e thotë Kagome, arrin ta qetësojë Inuyashan. Kur kthehen në fashat, Kagome rrëmbehët nga një bandë, samurajësh, komandanti i të cilëve është i kontrolluar nga një demon, edhe janë ata në kërkim të sferës. Inuyasha shpëton Kagomen por demoni arrin t’ia marrë sferën, e gëlltit, dhe fluturon. Ndërkohë Inuyasha sulmon demonin, Kagome tenton që ta godisë dy herë me një shigjetë demonin. Në tentativën e dytë Kagome e godit në shenjë, por shigjeta godit edhe sferën, duke e thyer mijëra pjesë që shpërndahen në qiell. Fillojnë kështu aventurat e Inyuashashës dhe Kagamoes në kërkim të fragmenteve të sferës...

Personazhet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Inuyasha[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Të jetë i mbi natyrshëm nga ngjashmëria e një qeni

Episodi në të cilën shfaqet për herë të parë : episodi 1

Mosha kur shfaqet : 17- 18 vjeç

Mosha e vërtetë : rreth 200 vjet

Përshkrimi : është gjallëse gjysëm njeri dhe gjysëm demon me ngjashmërinë e një qeni që ka një forcë të pabesueshme. Në fillim është në kërkim të sferës së katër shpirtrave për tu bërë një demon komplet, sepse në gjendjen një Hanyou (gjysëm-demon) është i urryer nga demonët dhe i frikësuar nga njerëzit, por pasi u dashurua me kujdestaren e sferës, Kikyo, vendos të përdorë sferën për tu bërë komplet njeri. Për shkak të gënjeshtrës të demonit Naraku, që merr ngjashmëritë e Inyashas, plagos për vdekje Kikyon, dhe merr sferën, i cili përfundon i burgosur në pemë, nga një shigjetë e lëshuar nga Kikyo, që beson se është kundërshtari i saj. Lirohet nga Kagome, për të cilën me kalimin e kohës fillon të provojë një ndenjë dashurie dhe të ndryshojë karkterin e tij, duke u bërë më i ëmbël. Rikthimi në jetë i Kikyos bën që të rilindë dashuria që ka Inuyasha për Kikyos. Gjatë periudhave të hënës së re humb fuqitë e tij dhe bëhet totalisht një njeri. Shkon kudo me Tessaiga, shpata e farkëtuar nga një dhëmb i babait të tij që vetëm një demon që ka ndenja njerëzish mund të përdorë, dhe që mban mban në kontroll gjakun e demonit të Inuyashas derisa nuk prishet nga Goshinki. Kur Inuyasha transformohet në një demon të vërtetë humb komplet arsyen dhe bëhet një makinë e etur për gjak. Në syrin e tij të djathtë është fsheur varri i babait.

Kagome Higurashi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Kagome do të thotë shportë, ndërsa Higurashi do të thotë “të jetosh ditën“

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 1

Mosha : 15 vjeç

Përshkrimi : është vajza që vjen nga e ardhmja që përfundon në epokën Sengoku dhe liron Inuyashan, duke marrë me vete sferën, të fshehur në trupin e saj. Me atë që konfermon Kaede, është rishërimi i Kikyos, dhe në fakt ka fuqi të mëdha edhe pse Kagome në fillim nuk di akoma ti përdorë. është e vetmja që mund “të ndjejë“ afrimin e fragmentëve të sferës dhe ti pastrojë nga errësira. Me kalimin e kohës dashurohet me Inuyashan. Falë vorbullosës magjike të Kaedes, Kagome mund të ndalojë Inuyashan.

Miroku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Miroku është emri i Buddhës së ardhshëm, shpëtimtari i botës

Episodi në të cilën shfaqet për herë të parë : Episodi 16

Mosha : 19-20

Përshkrimi : është një djalë me fuqi të mëdha shpirtërore, por edhe shumë i ndjeshëm nga bukuria e vajzave. Për shkak të një mallkimi i lëshuar nga Naraku, mbi familjen e tij, Miroku ka një vrimë në dorën e djathtë që thith gjithçka që takon që shumë shpejt do ta çojë drejt vdekjes, duke u thithur ai vetë, sepse vrima fillon të zmadhohet me kalimin kohës. Për këtë arsye Miroku shfrytëzon vrimën si një armë në kërkim të Narakus për ta vrarë dhe të tentojë kështu të heqë mallkimin. Bashkohet me grupin e Inyuashas mbasi tenton ti vjedhë disa fragmente nga sfera. Ka një raikon, Hachi, që i shërben si një mik dhe si një shërbëtor.

Sango[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : në japonisht, Sango do të thotë “koral“. Në kinezshe “vajzë me një pamje të bukur“

Episodi në të cilën shfaqet për herë të parë : episodi 24

Mosha : 16-17 vjeç

Përshkrimi : është një vajzë vrësëse e demonëve që ka parë të vdesë e gjithë familja për shkak të Kohakus, vëllai i saj, i komanduar nga Naraku. Shkon kudo me Hiraikotsu, një boomerang gjigant krijuar me kocka demonash, dhe Kirara, një demon-mace e aftë që të transformohet në një kafshë të egër. Bashkohet me grupin e Inuyashas për të eleminuar Narakun, dhe për të rigjetur vëllain e saj, i vetmi i mbijetuar në tribunë e saj përveç saj. Edhe pse nuk e pranon, pëlqen Mirokun.

Naraku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Naraku do të thotë “ferr”

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 16

Mosha : 50 vjeç

Përshkrimi : është personazhi i keq kryesor i Inuyashas. është një gjysëm-demon me origjinën nga një njeri me emrin Onigumo. Onigumo ishte një bandit i cili ishte ishte i vëzhguar nga Kikyo, sepse nuk mund të lëvizte për shkak të djegieve dhe plagëve. Duke dëshiruar që të kishte sferën dhe Kikyon, i kërkon ndihmë shumë demonëve për të pasur një trup të ri. Demonët e ndajnë shpirtin e Onigumos dhe e funsin në trupin e një demoni tjetër nga i cili lind Naraku. Si Inuyasha është në kërkim të fragmenteve të sferës për tu bërë një demon komplet, në fakt për aq sa mund të ndryshojë ose të rigjenerojë trupin e saj, shenja e Onigumos riformohet gjithmonë në shpinën e saj. Sulmon gjithmonë, kundërshtarët me gënjeshtra, pa rrezikuar asnjëherë veten e saj ; preferon në fakt të manovrojë një kukull. është gjithmonë e mbuluar nga një peliçe ariu. Nga Naraku janë rigjeneruar demonë të tjerë si : Kagura, Kanna ose Goshinki. Sepse është gjysëm – demon edhe Naraku humb fuqitë e saj për një periudhë të caktuar, por në diferencë me Inuyashan, ai mund të zgjedhë ditën.

Kohaku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Kohaku do të thotë “qelibar“ (një rrëshirë fosile), por edhe mund të jetë i përkthyer si “djali që zhduket“

Episodi në të cilin është shfaqur për herë të parë : episodi 24

Mosha : 11 vjeç

Përshkrimi : është vëllai i vogël i Sangos. Gjatë një operacioni për të hyrë në kështjellën e Narakut, manovrohet nga Naraku për të vrarë të gjithë familjen e tij. Shpëtohet vetëm Sango. është mbajtur në jetë nga Naraku duke përdorur një fragment nga sfera që ndoshet në shpinën e tij për të mund të gjejë motrën e tij. Megjithëse Naraku i ka fshirë kujtesën, ndonjëherë tek Kohaku duken ndjenjat për motrën.

Hakudoshi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 123

Përshkrimi : është gjysma tjetër e Narakut. Në fillim është një i sapolindur, pa një preciz (në anime quhet thjesht Akago), dhe ka të njëjtat fuqi dhe mendimet e Narakut. Në brendësi të tij është fshehur zemra e Onigumit, e vetmja pjesë e lëndueshme e Nrakut. Mbas disa nagjarjeve, një murg e ndan në dy të sapolindurin : pjesa e tij (pjesa pa zemër) rilind në formën e Hakudoshit, një djalë që ka moshën e Kohakut, ndërsa pjesa tjetër merret nga Kanna dhe është e fshehuhr në një vend të sigurt.

Kagura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Kagura do të thotë “ceremonia e kërcimit“

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 39

Përshkrimi : është me origjinë nga Naraku dhe si ai, ka një shenjë merimange Onigumo tek shpina. është e aftë të kontrollojë erërat. Jo gjithmonë do të dëshironte që të bindej urdhërave të Narakut, por është e detyruar që ti bindet sepse Naraku mban të burgosur zemrën e saj. Në vahzdim, Kagura do të mundohet shumë herë që të zbulojë pikën e dobët të Narakut dhe të lirohet nga ai, duke u ndihmuar shpesh nga Sesshomaru, me të cilin është e dashuruar.

Sesshomaru[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Sesshou do të thotë “vrasës“ ose “shkatërrues jetësh“ ndërsa maru do të thotë djalë, domethënë emri mund të thotë “djali që vret“.

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 5

Mosha : e panjohur, mund të jetë më shumë se 300 vjeç

Përshkrimi : është vëllai i madh i Inuyashas, por Sesshomaru është një demon komplet, totalisht pa asnjë ndjenjë njerëzore. Sesshomarus nuk i intereson aspak sfera e katër shpirtrave, e kërkon Inuyashën vetëm për që të ketë Tessaigan, shpata e ndërtuar nga dhëmbi i babait. Gjatë luftimit të parë kundër Inuyashas, humb krahun, që provon shumë herë që ta zëvendësojë, por pa asnjë rezultat. Muns të transformohet shumë shpejt në një demon gjigant në formën e një qeni dhe të lëshojë helm nga kthetrat e tij. Kudo që shkon eshte i shoqeruar me Jaken një demon zhapik që e mëson, dhe Rin, një vajzë që Sesshomaru e shpëton për të provuar fuqinë e shpatës Tenseiga (shpatë e cila ka ftësi që ti japë jetë dhe që të mbrojë personat). Në vazhdim, arrin të ketë Tokijin, një shpatë e krijuar me dhëmbët e Goshinkit, që prezanton një alternativë tjetër e vlefshme e Tessaigas.

Kikyo[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kuptimi i emrit : Kikyo është emri i një luleje.

Episodi në të cilin shfaqet për herë të parë : episodi 1

Mosha : 16-17 vjeç, duke mos konsideruar periudhën në të cilën ka mbetur e “vdekur”

Ishte ruajtësja e cila ishte e destinuar që të mbronte sferën. Dashurohet me Inyashan, të cilit kishte vendosur që t’ia dhuronte sferën për ta bërë totalisht një njeri, por burgos Inuyashan për shkak të një gënjeshtre që Naraku i kishte bërë dhe më pas vdes për shkak të plagosjeve që kishte pasur në luftimin kundër Inuyashës. Kthehet në jetë në një trup prej argjile dhe falë një magjie të shtrgës Urasue duke shfrytëzuar pjesë të shpirtit të Kagomes, por tashmë koha e saj është ndaluar, dashuria e saj për Inuyashën është kthyer në inat. Tenton ta vrasë që ta dërgojë edhe atë në botën e përtejme dhe Naraku për të gjithë këtë që i ka bërë. Për të lëvizur në botën e të gjallëve, Kikyo ushqehet me shpirtërat e të vrarëve, që i lejojnë që të lëvizë trupin. Shpirtar i jipen nga disa shpirta nën shërbimin e saj.