Jump to content

Isidora Sekuliç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Isidora Sekulić (Serbisht: Исидора Секулић, 16 Shkurt 1877 – 5 Prill 1958) ishte shkrimtare, noveliste, eseiste, aventuriere, poliglote dhe kritike arti Serbe.

Sekulić ka lindur në Mošorin Bačka, në atë që tani është provinca serbe e Vojvodinës. Përveç studimeve të saj në letërsi, Sekulić ishte gjithashtu e mirë përgatitur për shkencat natyrore, si dhe për filozofinë. Ajo u diplomua nga shkolla pedagogjike në Budapest në vitin 1892 dhe mori doktoratën e saj në vitin 1922 në Gjermani. Udhëtimet e saj përfshinin qëndrime të gjata në Angli, Francë dhe Norvegji. Udhëtimet e saj nga Oslo në Bergen deri në Finnmark rezultojnë të përmbledhura në Pisma iz Norveške / Letra nga Norvegjia udhëtim për meditim në vitin 1914. Mbledhja e saj e tregimeve të shkurtra, Saputnici, janë arritje jashtëzakonisht të hollësishme dhe penetruese në vetëanalizëm dhe një eksperiment të guximshëm stilistik. Ajo gjithashtu foli disa klasike dhe nëntë gjuhë moderne.

Shkrimet lirike, meditative, introspektive dhe analitike të Sekulić vijnë në agim të shkrimit të prozës serbe. Sekulić është e shqetësuar në lidhje me gjendjen njerëzore të njeriut në ndjeshmërinë e tij të re, tërësisht moderne. Në romanin kryesor të saj, Kronika e një varreze të vogël (Кроника паланачког гробља), ajo shkruan në kundërshtim me zhvillimin e zakonshëm kronologjik të ngjarjeve. Në vend të kësaj, çdo pjesë e librit fillon në varrezat, ku më në fund kthehet në kohën e jetës së gjallë, me të gjitha gëzimet dhe tragjeditë e saj. Karaktere të tilla si Gospa Nola, janë personazhet e para të fuqishme femërore në letërsinë serbe, të pikturuar në hollësi me gjithë guximin, krenarinë dhe vendosmërinë e tyre.

Isidora Sekulić shkroi gjithashtu shkrime kritike në fushën e muzikës, teatrit, artit, arkitekturës, letërsisë dhe filozofisë. Ajo shkroi studime të mëdha për Jugosllavinë, letërsinë ruse, anglisht, letërsinë gjermane, letërsinë franceze, letërsinë italiane, letërsinë norvegjeze dhe literatura të tjera.

  • Isidora Sekulić, Književni pogledi Isidore Sekulić (Pamja letrare e Isidora Sekulić) Beograd, Prosveta, 1986.
  • Jugoslovenski Književni Leksikon (Enciklopedia e Literaturës Jugoslave), Matica Srpska, Novi Sad, 1984.
  • Jovan Skerlić, Istorija Nove Srpske Književnosti (Belgrade, 1921) page 476.