Jump to content

Jakobiani dhe përcaktori i një matrice

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

analizën matematike vektoriale, matrica jakobiane e një funksioni me vlera vektoriale të disa ndryshoreve është matrica e të gjithë derivateve të tij të pjesshme të rendit të parë. Kur kjo matricë është katrore, domethënë, kur funksioni merr të njëjtin numër ndryshoresh si hyrje po aq sa numri i përbërësve vektorialë të prodhimit të tij, përcaktorit të tij i referohet si përcaktor Jakobian . Si matrica ashtu edhe (nëse është e zbatueshme) përcaktori shpesh referohen thjesht si Jakobian në literaturë. [1]

Shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Supozoni është një funksion i tillë që secili prej derivateve të pjesshme të tij të rendit të parë ekzistojnë në . Ky funksion merr një pikë si hyrje dhe prodhon vektorin si dalje. Pastaj matrica jakobiane e f përcaktohet të jetë një matricë m × n, e shënuar me J, hyrja (i, j ) e së cilës është , ose në mënyrë eksplicite

ku është transpozimi (vektori i rreshtit) i gradientit të përbërëses .

Matrica Jakobiane, hyrjet e së cilës janë funksione të x, shënohet në mënyra të ndryshme; shënimet e zakonshme përfshijnë ,,, dhe . Disa autorë e përkufizojnë Jakobianin si transpozim të formës së dhënë më sipër.

Matrica Jakobiane paraqet diferencialin e f në çdo pikë ku f është i diferencueshëm. Në mënyrë të detajuar, nëse h është një vektor zhvendosjeje i përfaqësuar nga një matricë shtyllë, prodhimi i matricës J ( x ) ⋅ h është një vektor tjetër zhvendosjeje, që është përafrimi më i mirë linear i ndryshimit të f në një zonë rrethuese të x, nëse është i diferencueshëm në x . [a] Kjo do të thotë se funksioni që e paraqet është përafrimi më i mirë linear i për të gjitha pikat y afër x . Harta lineare njihet si derivat ose <i id="mwVQ">diferencial</i> i f në x .

Përcaktori jakobian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një hartë jolineare dërgon një katror të vogël (majtas, me të kuqe) në një paralelogram të shformuar (djathtas, me të kuqe). Jakobiani në një pikë jep përafrimin më të mirë linear të paralelogramit të shtrembëruar pranë asaj pike (djathtas, në të bardhë të tejdukshme), dhe përcaktori Jakobian jep raportin e sipërfaqes së paralelogramit të përafërt me atë të katrorit fillestar.

Nëse m = n, atëherë f është një funksion nga në vetvete dhe matrica Jakobiane është një matricë katrore . Më pas mund të formojmë përcaktorin e tij, të njohur si përcaktori Jakobiane . Përcaktori jakobian nganjëherë referohet thjesht si "jakobian".

Përcaktori Jacobian përdoret kur bëhet një zëvëndësim i ndryshoreve kur vlerësohet një integral i shumëfishtë i një funksioni mbi një rajon brenda domenit të tij. Për të akomoduar ndryshimin e koordinatave, madhësia e përcaktorit jakobian lind si një faktor shumëzues brenda integralit. Kjo është për shkak se elementi n -dimensional dV është në përgjithësi një paralelopiped në sistemin e ri të koordinatave, dhe vëllimi n i një paralelipipedi është përcaktuesi i vektorëve të skajit të tij.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shembulli 1[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Merrni parasysh funksionin , me (x, y ) ↦ ( , ), dhënë nga

Pastaj kemi

dhe

dhe matrica jakobiane e f është

dhe jakobiani është

Shembulli 2: transformimi polar-kartezian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shndërrimi nga koordinatat polare (r, φ ) në koordinatat karteziane ( x, y ), jepet nga funksioni F : × [0, 2 π ) → me përbërës:

Jakobiani është i barabartë me r . Kjo mund të përdoret për të transformuar integrale midis dy sistemeve të koordinatave:

Shembulli 3: transformimi sferik-kartezian[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shndërrimi nga koordinatat sferike (ρ, φ, θ ) [2]koordinatat karteziane ( x, y, z ), jepet me funksionin F : × [0, π ) × [0, 2 π ) → me përbërës:

Jakobiani për këtë ndryshim të koordinatave është

Përcaktori është . Meqenëse është vëllimi për një element vëllimi diferencial drejtkëndor (sepse vëllimi i një prizmi drejtkëndor është prodhimi i anëve të tij), ne mund të interpretojmë si vëllimin e diferencialit sferik. element vëllimi . Ndryshe nga vëllimi i elementit të vëllimit diferencial drejtkëndor, vëllimi i këtij elementi vëllimor diferencial nuk është konstant dhe ndryshon me koordinatat ( ρ dhe φ ). Mund të përdoret për të transformuar integrale midis dy sistemeve të koordinatave:

Shembulli 4[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Matrica Jakobiane e funksionit me përbërës

Ky shembull tregon se matrica Jakobiane nuk duhet të jetë me doemos një matricë katrore.

  1. ^ W., Weisstein, Eric. "Jacobian". mathworld.wolfram.com. Arkivuar nga origjinali më 3 nëntor 2017. Marrë më 2 maj 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
  2. ^ Joel Hass, Christopher Heil, and Maurice Weir. Thomas' Calculus Early Transcendentals, 14e. Pearson, 2018, p. 959.


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>