Jastëk

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jastëkët në një shtrat

Një jastëk ose jastik është një mbështetje e trupit në pushim për rehati, terapi ose dekorim. Jastëkët përdoren nga shumë lloje, duke përfshirë njerëzit. Disa lloje të jastëkëve përfshijnë jastëkët e hedhjes, jastëkët e trupit, jastëkët dekorativë dhe shumë të tjera.[1] Jastëkët që ndihmojnë gjumin janë një formë shtrati që mbështet kokën dhe qafën. Llojet e tjera të jastëkëve janë krijuar për të mbështetur trupin kur jeni shtrirë ose ulur. Ka edhe jastëkë që marrin parasysh formën e trupit të njeriut për rritjen e rehatisë gjatë gjumit. Jastëkët dekorativë të përdorur në njerëz, kolltukë ose karrige nganjëherë quhen jastëçkë.

Në kulturën bashkëkohore perëndimore, jastëkët përbëhen nga një zarf pëlhure i thjeshtë ose me model (i njohur si këllëf jastëku) i cili përmban një mbushje të butë, zakonisht sintetike dhe zakonisht të standardizuar në madhësi dhe formë. Jastëkët janë bërë historikisht nga një shumëllojshmëri materialesh natyrore dhe shumë kultura vazhdojnë të përdorin jastëkë të bërë nga materiale natyrore në botë.

Ndërtimi dhe pjesët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një jastëk japonez i mbushur me tuba plastikë në një thes rrjetë
Ceiba pentandra, fibrat frutash me gëzof dhe me shkëlqim të pemës së mëndafshit-pambuku përdoren si mbushës për jastëkët tradicionalë në Indi

Jastëkët përbëhen nga një material mbushës i mbyllur në një mbulesë pëlhure ose guaskë. Mbulesat janë prej pëlhure, të tilla si mëndafshi, i njohur si këllëf jastëku ose rrëshqitës i jastëkut. Disa jastëkë kanë një mbulesë më të bukur të quajtur sham, e cila mbyllet nga të gjitha anët dhe zakonisht ka një të çarë në pjesën e pasme përmes së cilës vendoset jastëku. Jastëkët standarde drejtkëndore të jastëkëve zakonisht nuk kanë zinxhirë, por në vend të kësaj, kanë njërën anë të hapur gjatë gjithë kohës. Shpesh, një mbrojtës i jastëkëve me zinxhir vendoset shpesh rreth jastëkëve standardë me këllëfin nga ana e tij që mbulon mbrojtësin.

Mbushësit zgjidhen në bazë të komoditetit, elasticitetit, vetive termike, kostos dhe gjithashtu për arsye mjekësore dhe etike. Mbushësit sintetikë më të zakonshëm janë materialet që rrjedhin nga fibra polimer, të tilla si poliesteri dhe shkuma memorike. Mbushësit sintetikë në përgjithësi janë të lira dhe në rastin e shkumës memorike mund ta ruajnë formën e tyre më gjatë. Mbushësit natyralë janë përdorur që nga lashtësia. Më shumë materiale ekzotike janë përdorur gjithashtu duke përfshirë kashtën, drurin ose gurin. Poshtë është zakonisht mbushësi më i butë dhe ofron izolim të mirë,[2] por është më i shtrenjtë për shkak të mungesës së tij relative. Dihet se Down është shkulur nga patat e gjalla, por tashmë ka çertifikime pa egërsi për produktet e poshtëm.[3] Në Indi, jastëkët tradicionalë bëhen me kapok, fijet e frutave me gëzof dhe me shkëlqim të pemëve Ceiba pentandra dhe Bombax ceiba.

Jetëgjatësia, mirëmbajtja dhe menaxhimi i mbetjeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jetëgjatësia normale e një jastëku është dy deri në katër vjet.[4] Gjendja e jastëkut mund të përcaktohet duke kontrolluar për gunga ose duke e palosur për të parë nëse qëndron në atë formë. Zëvendësimi rekomandohet për arsye sanitare. Të gjitha llojet e mbulesave të jastëkëve duhet të lahen periodikisht pasi ato janë pjesa që është në kontakt me trupin e një personi. Jastëkët grumbullojnë pluhur dhe mikrobe midis mbushjes, edhe kur lahen jastëkët. Prodhuesit rekomandojnë tharjen për pesëmbëdhjetë minuta çdo javë për t'i freskuar ato dhe që nxehtësia të vrasë marimangat e pluhurit. Organizatat bamirëse në shumicën e vendeve nuk do të pranojnë jastëkë të përdorur për shkak të rregullave të higjienës. Ndërsa disa strehimore kafshësh pranojnë forma të shtratit, shumica refuzojnë dhurimin e jastëkëve të përdorur për shkak të rrëmujës që mund të shkaktojnë.

Riciklimi i jastëkëve, si shumica e artikujve të tekstilit dhe shtratit, është i shtrenjtë dhe ka rendiment të dobët. Si të tilla, pak riciklohen dhe shumica përfundojnë në deponi. Pesha e tyre e lehtë do të thotë se ato përbëjnë një pjesë të vogël të mbetjeve shtëpiake në masë. Shumica e pak jastëkëve të mbledhur për riciklim dërgohen në Indi dhe Pakistan dhe përdoren si shtroja me kosto të ulët, ose në Azinë Juglindore, të kombinuara me tekstile të tjera për të prodhuar shtroja të lira.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crickette M. Sanz; Josep Call; Christophe Boesch (7 mars 2013). Tool Use in Animals: Cognition and Ecology (në anglisht). Cambridge University Press. fq. 184–. ISBN 978-1-107-01119-9.
  2. ^ Hay Newman, Lily (29 tetor 2014). "What's Good for the Goose". Slate (në anglisht). Marrë më 5 gusht 2017. Down is harvested as a byproduct of the meat industry, and there are a number of ways that animals can suffer.
  3. ^ Kealia Reynolds. "What Is the Responsible Down Standard and Why Should I Care?". Earth by Anna (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 29 prill 2019. Marrë më 23 maj 2019.
  4. ^ "Help > Pillow Guide". Https (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2017. Marrë më 26 janar 2017.