Këllëfi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Këllëf)
Një këllëf i përpunuar kelt i viteve 1-200 pas epokës sonë, në dy ngjyra bronzi

Një këllëf është një këllëf për të mbajtur një shpatë, thikë ose teh tjetër të madh. Gjithashtu, pushkët mund të ruhen në një këllëf nga kalorësit. Kalorësia ushtarake dhe kaubojët kishin këllëf për pushkët e tyre karabina me unazë shalë dhe pushkë me veprim levë mbi kuajt e tyre për ruajtje dhe mbrojtje. Brezet janë bërë nga shumë materiale gjatë mijëvjeçarëve, duke përfshirë lëkurën, drurin dhe metalet si tunxhi ose çeliku.

Më së shpeshti, këllëfet e shpatës mbaheshin të varura nga një rrip shpate ose brezi i shpatullave i quajtur baldric.

Antikiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dorezat prej druri zakonisht mbuloheshin me pëlhurë ose lëkurë; Versionet prej lëkure zakonisht mbanin pajisje metalike për mbrojtje të shtuar dhe lehtësi në mbajtje. Tehët japonezë zakonisht kanë skajin e tyre prerës të mprehtë të mbrojtur nga një këllëf druri i quajtur saya. Shumë këllëf, si ato që përdornin grekët dhe romakët, ishin të vogla dhe të lehta. Ai ishte projektuar për të mbajtur shpatën në vend që ta mbronte atë. Dorezat tërësisht metalike ishin artikuj të njohur për shfaqjen e pasurisë midis elitave në epokën e hekurit, dhe shpesh të dekoruara në mënyrë të ndërlikuar. Dihet pak për këllëfet e epokës së hershme të hekurit, për shkak të ndërtimit të tyre prej druri. Megjithatë, gjatë epokës së mesme dhe të vonë të hekurit, këllëfi u bë i rëndësishëm veçanërisht si mjet për përpunim dekorativ. Pas vitit 200 para erës sonë, këllëfët e dekoruar plotësisht u bënë të rrallë.[1] Nga sakrificat e armëve janë gjetur një numër i këllëfeve të lashta, disa prej të cilave kishin një rreshtim prej gëzofi në brendësi.[2] Leshi ishte mbajtur ndoshta me vaj, duke e mbajtur tehun pa ndryshk. Leshi do të lejonte gjithashtu një tërheqje më të butë dhe më të shpejtë.

Koha moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sabre princëror mogul me këllëf të stolisur

Dorezat tërësisht metalike u bënë të njohura në Evropë në fillim të shekullit të 19-të dhe përfundimisht zëvendësuan shumicën e llojeve të tjera. Metali ishte më i qëndrueshëm se lëkura dhe mund të përballonte më mirë ashpërsinë e përdorimit në terren, veçanërisht në mesin e trupave të hipur mbi kalë. Përveç kësaj, metali ofronte aftësinë për të paraqitur një pamje më ushtarake, si dhe mundësinë për të shfaqur zbukurime të shtuara. Sidoqoftë, këllëfët prej lëkure nuk e humbën kurrë plotësisht favorin midis përdoruesve ushtarakë dhe u përdorën gjerësisht deri në Luftën Civile Amerikane (1861-1865).[3]

Disa forca të policisë ushtarake, patrulla të bregut detar, forca të rendit dhe grupe të tjera përdorën këllëfë lëkure si një lloj batoni.

Montimi për një shpatë të shkurtër japoneze (wakizashi) shekulli i 18-të. Muzeu Metropolitan i Artit

Nga ana tjetër, në Japoni, me përjashtim të disa rasteve të Ushtrisë dhe Marinës Perandorake Japoneze, gjatë historisë janë përdorur këllëf druri me llak rezistent ndaj ujit.

Një printim prej druri i periudhës Edo japoneze i një samurai që mban një nodachi/ōdachi në shpinë

Historikisht, ndonëse rrallë, mbathjet mbaheshin në anën e pasme, por vetëm nga një pjesë e vogël e fiseve kelte, dhe vetëm me shpata me gjatësi shumë të shkurtër.[4] Kjo ndodh sepse tërheqja e një tehu të gjatë dhe të mprehtë mbi shpatullën e dikujt dhe përtej kokës nga një këllëf në anën e pasme është relativisht e vështirë, veçanërisht me nxitim, dhe gjatësia e krahut vendos një kufi të sipërm të fortë për sa kohë mund të tërhiqet një teh. fare në këtë mënyrë. Mbulimi i shpatës përsëri është edhe më i vështirë pasi duhet bërë në mënyrë efektive të verbër, përveç nëse më parë hiqet këllëfi. Përshkrimet e zakonshme të shpatave të gjata që nxirren nga mbrapa janë një shpikje moderne, e lindur nga konsideratat e sigurisë dhe komoditetit në një set filmik dhe zakonisht mundësohet nga montimi kreativ dhe kanë gëzuar një popullaritet kaq të madh në trillime dhe fantazi sa që besohet gjerësisht dhe gabimisht se kanë qenë të zakonshme në kohët mesjetare. Disa shembuj më të njohur të kësaj përfshijnë këllëfën e pasme të përshkruar në filmin Braveheart dhe këllëfin e shpinës që shihet në serinë e lojërave video Legjenda e Zeldës. Ka disa të dhëna të kufizuara nga gdhendjet e drurit dhe fragmentet tekstuale që harkëtarët e kuajve të lehta mongole, ushtarët kinezë, samurai japonez dhe kalorësit evropianë mbanin një baldrik të varur mbi supe, duke lejuar që tehet më të gjata si shpatat e mëdha/zweihanders dhe nodachi/ōdachi të lidheshin në pjesën e pasme, megjithëse këto do të duhej të hiqeshin nga mbrapa përpara se shpata të mund të zhvehej.[5]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ How Ancient Europeans Saw The World p115,125 by Peter Wells
  2. ^ p266 & p282 Lars Jorgensen et al 2003 The spoils of Victory - The north in the shadow of the Roman Empire Nationalmuseet (National Museum of Denmark)
  3. ^ "Civil War". HISTORY (në anglisht). Marrë më 2021-09-02.
  4. ^ "Sword in Early Medieval Northern Europe - UCL Discovery" (PDF) (në anglisht).{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  5. ^ "how to make a metal scabbard". leather.jerrychan.net (në anglisht). Marrë më 2021-09-02.