Jump to content

Thika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një Thikë Bowie Prej Çeliku e Salduar me Model.

Një thikë (shumës: thikat; nga norvegjishtja e vjetër knifr 'thikë, kamë') është një mjet ose armë me një teh ose teh prerës, zakonisht të ngjitur në një dorezë ose këllëf. Një nga mjetet më të hershme të përdorura nga njerëzimi, thikat u shfaqën të paktën 2.5 milionë vjet më parë, siç dëshmohet nga veglat Oldowan. Fillimisht të bëra prej druri, kockash dhe guri (si stralli dhe obsidiani), gjatë shekujve, në hap me përmirësimet si në metalurgji ashtu edhe në prodhim, tehet e thikës janë bërë nga bakri, bronzi, hekuri, çeliku, qeramika dhe titani. Shumica e thikave moderne kanë ose tehe të fiksuara ose të palosshme; Modelet dhe stilet e tehut ndryshojnë sipas prodhuesit dhe vendit të origjinës.

Thikat mund të shërbejnë për qëllime të ndryshme. Gjuetarët përdorin një thikë gjuetie, ushtarët përdorin thikën luftarake, skautët, kampistët dhe alpinistët mbajnë një thikë xhepi; ka thikë kuzhine për përgatitjen e ushqimeve (thikë e kuzhinierit, thikë e gatimit, thikë e bukës), thikë tavoline (thikë gjalpi dhe thikë bifteku), armë (kamë ose thikë automatike), thikë për hedhje ose mashtrim, dhe thika për ceremoni fetare ose shfaqje (kirpan).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]