Jump to content

Wakizashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Wakizashi

Tehu dhe montimi i wakizashi. Tehu është bërë nga Soshu Fusamune. teh, fundi i shekullit të 15-të - fillimi i shekullit të 16-të; montimi, shekulli i 18-të. Muzeu Metropolitan i Artit
Tipi Shpata
Vendi i origjinës Japonia
Historia e Prodhimit
Prodhuar më Periudha Muromachi (1336–1573) deri më sot
Specifikimet
Gjatësia Përafërsisht 30–60 cm (12–24 in)

Wakizashi (Japonisht: 脇差, "shpata e futur nga ana"[1]) është një nga shpatat japoneze të prodhuara tradicionalisht (nihontō)[2][3] e veshur nga samuraiJaponinë feudale.

Historia dhe përdorimi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prodhimi i shpatave në Japoni ndahet në periudha specifike kohore:

 • Jokotō (shpata të lashta, deri rreth vitit 900 pas epokës sonë)
 • Kotō (shpata të vjetra nga rreth 900-1596)
 • Shintō (shpata të reja 1596-1780)
 • Shinshintō (shpata më të reja 1781–1876)
 • Gendaitō (shpata moderne ose bashkëkohore 1876–tani)

Wakizashi ka një teh midis 30 dhe 60 cm (12 dhe 24 in) në gjatësi.[1] Wakizashi afër gjatësisë së një katana quhen ō-wakizashi dhe wakizashi më afër gjatësisë tantō quhen ko-wakizashi.[1] Wakizashi nuk janë domosdoshmërisht vetëm një version më i vogël i katanës; ato mund të farkëtohen ndryshe dhe të kenë një seksion kryq të ndryshëm.[4]

Wakizashi ka qenë në përdorim qysh në shekullin e 15-të[5] ose të 16-të.[6] Wakizashi përdorej si shpatë rezervë ose ndihmëse;[1] përdorej edhe për luftime nga afër, për t'i prerë kokën kundërshtarit të mundur dhe nganjëherë për të kryer seppuku. Wakizashi ishte një nga disa shpata të shkurtra të disponueshme për përdorim nga samurai, duke përfshirë yoroi tōshi dhe chisa-katana. Termi wakizashi fillimisht nuk specifikonte shpatat me gjatësi zyrtare tehu dhe ishte një shkurtim i wakizashi no katana ("shpata e shtyrë në anën e dikujt"); termi u aplikua për shpatat shoqëruese të të gjitha madhësive.[7]

Daishō antike japoneze, çiftimi tradicional i dy shpatave japoneze që ishin simboli i samurait, duke treguar kutitë tradicionale japoneze të shpatave (koshirae) dhe ndryshimin në madhësi midis katana (poshtë) dhe wakizashi më i vogël (lart).

Gjatë periudhës Edo, shogunati Tokugawa kërkonte që samurai të vishte katana dhe shpata më të shkurtra në çifte. Këto shpata të shkurtra ishin wakizashi dhe tanto, dhe wakizashi u përzgjodhën kryesisht. Wakizashi që vishej së bashku me katana ishte shenja zyrtare se ai që e mbante ishte një samurai. Kur mbaheshin së bashku, çifti i shpatave quheshin daishō, që përkthehet fjalë për fjalë si "e madhe-e vogël". Vetëm samurai mund të vishte daishō: ajo përfaqësonte fuqinë e tyre shoqërore dhe nderin personal.[8][9][10] Gjatë kësaj periudhe, njerëzit e zakonshëm u lejuan të mbanin një ko-wakizashi me gjatësi ligjore, gjë që e bëri të njohur për publikun e gjerë veshjen e wakizashi. Kjo ishte e zakonshme kur udhëtonim për shkak të rrezikut për t'u takuar me banditë. Wakizashi visheshin në anën e majtë, të siguruar në brezin e belit (Uwa-obi ose himo).[11] Vetëm në periudhën Edo në vitin 1638, kur sundimtarët e Japonisë u përpoqën të rregullonin llojet e shpatave dhe grupet shoqërore që lejoheshin t'i mbanin ato, nuk u përcaktuan zyrtarisht gjatësitë e katana dhe wakizashi.[12]

Megjithëse numri i shpatave të falsifikuara u ul në periudhën Meixhi, u bënë shumë montime të shkëlqyera artistikisht. Një wakizashi i falsifikuar nga Soshu Akihiro. Periudha Nanboku-chō. (lart) Montimi i wakizashit, periudha e hershme Meixhi. (poshtë)

Kanzan Satō, në librin e tij të titulluar Shpata Japoneze, vëren se nuk dukej të kishte ndonjë nevojë të veçantë për wakizashi dhe sugjeron që wakizashi mund të jetë bërë më popullor se tantō sepse ishte më i përshtatshëm për luftime në ambiente të mbyllura. Ai përmend zakonin e lënies së katanës në derën e një kështjelle ose pallati kur hyni, ndërkohë që vazhdoni të vishni wakizashi brenda.[13]

 1. ^ a b c d Ogyû Sorai's Discourse on government (Seidan): an annotated translation, Sorai Ogyū, Otto Harrassowitz Verlag, 1999 p. 105
 2. ^ The Development of Controversies: From the Early Modern Period to Online Discussion Forums, Volume 91 of Linguistic Insights. Studies in Language and Communication, Author Manouchehr Moshtagh Khorasani, Publisher Peter Lang, 2008, ISBN 978-3-03911-711-6 p. 150
 3. ^ The Complete Idiot's Guide to World Mythology, Complete Idiot's Guides, Authors Evans Lansing Smith, Nathan Robert Brown, Publisher Penguin, 2008, ISBN 978-1-59257-764-4 p. 144
 4. ^ Samurai: The Code of the Warrior, Thomas Louis, Tommy Ito, Sterling Publishing Company, Inc., 2008 P.138
 5. ^ Samurai: The Weapons and Spirit of the Japanese Warrior, Clive Sinclaire, Globe Pequot, 2004 P.87[lidhje e vdekur]
 6. ^ Samurai: The Code of the Warrior, Thomas Louis, Tommy Ito, Sterling Publishing Company, Inc., 2008 P138
 7. ^ Samurai, warfare and the state in early medieval Japan (Google eBook), Karl F. Friday, Psychology Press, 2004 P.78
 8. ^ The Japanese sword, Kanzan Satō, Kodansha International, 1983 p.68
 9. ^ Mol, Serge (2003). Classical weaponry of Japan: special weapons and tactics of the martial arts (në anglisht). Kodansha International. fq. 18–24. ISBN 4-7700-2941-1.
 10. ^ Ratti, Oscar; Westbrook, Adele (1973). Secrets of the samurai: a survey of the martial arts of feudal Japan (në anglisht). Tuttle Publishing. fq. 258. ISBN 0-8048-1684-0.
 11. ^ Secrets of the samurai: a survey of the martial arts of feudal Japan, Oscar Ratti, Adele Westbrook, Tuttle Publishing, 1991 P.260
 12. ^ The connoisseur's book of Japanese swords, Kōkan Nagayama, Kodansha International, 1998 P.35
 13. ^ The Japanese sword, Kanzan Satō, Kodansha International, 1983 P.68