Jump to content

Katana (shpatë japoneze)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Iaito, një shpatë Katana për praktikën e arteve marciale të iaido

Katana (Japonisht: 刀 ose かたな) është një shpatë japoneze e karakterizuar nga një teh e lakuar, me një teh të mprehtë, me një roje rrethore ose katrore dhe një dorezë të gjatë për të akomoduar dy duar. Ajo u përdor nga samurai e Japonisë antike dhe feudale.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Katana është përcaktuar në përgjithësi si madhësia standarde, e lakuar mesatarisht (në krahasim me tachi më të vjetër që paraqet më shumë lakim) shpata japoneze me gjatësi teh më të madhe se 60.6 cm (2 shaku japonez).[1] Karakterizohet nga pamja e saj dalluese: një teh e lakuar, e hollë, me një teh të mprehtë, me një roje rrethore ose katrore (tsuba) dhe dorezë të gjatë për të akomoduar dy duar.[1]

Me disa përjashtime, katana dhe tachi mund të dallohen nga njëra-tjetra, nëse nënshkruhen, nga vendndodhja e nënshkrimit (mei) në tang (nakago). Në përgjithësi, mei duhet të gdhendet në anën e nakago e cila do të ndeshej nga jashtë kur të vishej shpata. Meqenëse një tachi ishte veshur me skajin e prerjes poshtë, dhe katana ishte e veshur me skajin e prerjes lart, mei do të ishte në vende të kundërta në tang.[2]

Historianët perëndimorë kanë thënë se katana ishin ndër armët më të mira të prerjes në historinë ushtarake botërore.[3][4][5]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdorimi i parë i katana si një fjalë për të përshkruar një shpatë të gjatë që ishte ndryshe nga një tachi, ndodh në Periudhën Kamakura (1185-1333). Këto referenca për "uchigatana" dhe "tsubagatana" duket se tregojnë një stil tjetër të shpatës, ndoshta një shpatë më pak të kushtueshme për luftëtarët e rangut më të ulët. Pushtimet mongole në Japoni lehtësuan një ndryshim në modelet e shpatave japoneze. Briskat e hollë tachi dhe chokutō shpesh nuk ishin në gjendje të prenin armaturën e lëkurës të zierë të Mongolëve, me briskat që shpesh copëtoheshin ose shkëputeshin. Evolucioni i tachi në atë që do të bëhej katana duket se ka vazhduar gjatë periudhës së hershme Muromachi (1337-1573). Duke filluar rreth vitit 1400, u bënë shpata të gjata të nënshkruara me mei të stilit katana. Kjo ishte në përgjigje të samurai veshur tachi e tyre në atë që tani quhet "stili i katanës". Shpatat japoneze janë veshur tradicionalisht mei me fytyrën larg nga mbajtësi. Kur një tachi vishej në stilin e një katana, me majën e prerjes lart, nënshkrimi i tachi' do të ishte përballë mënyrës së gabuar. Fakti që shpatëpunuesit filluan të nënshkruajnë shpata me një nënshkrim katana tregon se disa samurai të asaj periudhe kohore kishin filluar të mbanin shpatat e tyre në një mënyrë tjetër.[6][7]

Rritja e popullaritetit të katana midis samurai erdhi për shkak të ndryshimit të natyrës së luftës së ngushtë. Barazimi më i shpejtë i shpatës ishte i përshtatshëm për të luftuar, ku fitorja varej shumë nga koha e shkurtër e përgjigjes. Katana e lehtësoi edhe më tej këtë gjë duke u veshur përmes një rripi të ngjashëm me rrip (obi) me skajin e mprehur të ngritur lart. Në mënyrë ideale, samurai mund të tërheqë shpatën dhe të godasë armikun në një lëvizje të vetme. Më parë, tachi i lakuar ishte veshur me skajin e tehut të ngritur poshtë dhe të pezulluar nga një rrip.[1][8]

Gjatësia e tehut të katana ndryshonte në mënyrë të konsiderueshme gjatë rrjedhës së historisë së saj. Në fund të shekujve 14-të dhe fillimit të Shekullit të 15-të, tehut i katana kanë tendencë të kenë gjatësi midis 70 dhe 73 centimetra. Gjatë fillimit të shekullit të 16-të, gjatësia mesatare ra rreth 10 centimetra, duke u afruar afër 60 centimetra. Nga fundi i shekullit të 16-të, gjatësia mesatare ishte rritur përsëri me rreth 13 centimetra, duke u kthyer në afërsisht 73 centimetra.[8]

Katana shpesh çiftëzohej me një shpatë shoqëruese më të vogël, siç është wakizashi, ose mund të vishej edhe me një tantō, një kamë më të vogël, në formë të ngjashme.

Pas Luftës së Dytë Botërore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Midis 1945 dhe 1953, prodhimi i shpatave dhe artet marciale të lidhura me shpatën u ndaluan në Japoni. Shumë shpata u konfiskuan dhe u shkatërruan, dhe shërbëtorët e shpatës nuk ishin në gjendje të siguronin jetesën. Që nga viti 1953, shpatëpunuesit japoneze u lejohet të punojnë, por me kufizime të rrepta: shpata duhet të licencohen dhe të shërbejnë një stërvitje pesë-vjeçare, dhe vetëm shpatëpunuesit të licencuar lejohen të prodhojnë shpata japoneze (nihonto), vetëm dy shpata të gjata në muaj lejohen të të prodhohen nga secili kantier shpatës dhe të gjitha shpatat duhet të regjistrohen në qeverinë japoneze.[9]

Jashtë Japonisë, disa prej kataneve moderne që prodhohen nga shpatarët perëndimorë përdorin lidhjet moderne të çelikut, siç janë L6 dhe A2. Këto shpata moderne përsërisin madhësinë dhe formën e katana japoneze dhe përdoren nga artistët marcialë për iaidō dhe madje edhe për praktikën e prerjes (tameshigiri).

Shpatat e prodhuara në masë duke përfshirë iaitō dhe shinken në formën e katana janë në dispozicion nga shumë vende, megjithëse Kina dominon në treg.[10] Këto lloje të shpatave zakonisht prodhohen në masë dhe bëhen me një larmi të gjerë çeliqesh dhe metodash.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b c Kanzan Sato (1983). The Japanese Sword: A Comprehensive Guide (Japanese arts Library). Japan: Kodansha International. fq. 220. ISBN 978-0-87011-562-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ 土子民夫 (maj 2002). 日本刀21世紀への挑戦. Kodansha International. fq. 30. ISBN 978-4-7700-2854-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Stephen Turnbull (2012). Katana: The Samurai Sword. Osprey Publishing. fq. 4. ISBN 9781849086585. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Roger Ford (2006). Weapon: A Visual History of Arms and Armor. DK Publishing. fq. 66, 120. ISBN 9780756622107. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Anthony J. Bryant and Angus McBride (1994) Samurai 1550–1600. Osprey Publishing. p. 49. ISBN 1855323451
  6. ^ Stephen Turnbull (8 shkurt 2011). Katana: The Samurai Sword. Osprey Publishing. fq. 22–. ISBN 978-1-84908-658-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
  7. ^ Kōkan Nagayama (1997). The Connoisseur's Book of Japanese Swords. Kodansha International. fq. 28. ISBN 978-4-7700-2071-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ a b Leon Kapp; Hiroko Kapp; Yoshindo Yoshihara (1987). The Craft of the Japanese Sword. Japan: Kodansha International. fq. 167. ISBN 978-0-87011-798-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ Clive Sinclaire (1 nëntor 2004). Samurai: The Weapons and Spirit of the Japanese Warrior. Lyons Press. fq. 60. ISBN 978-1-59228-720-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Steve Shackleford (7 shtator 2010). "Sword Capitol of the World". Spirit Of The Sword: A Celebration of Artistry and Craftsmanship. Iola, Wisconsin: Adams Media. fq. 23. ISBN 1-4402-1638-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)