Tantō

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tantō

Tantō me nënshkrimin (mei) e Shintōgo Kunimitsu (periudha Kamakura, 1185-1333).
Tipi Shpatë japoneze
Specifikimet
 Gjatësia mestarisht 15–30 cm (5.9–11.8 inç)

Tantō (短刀, "shpata e shkurtër")[1] është një nga shpatat japoneze[2] të prodhuara tradicionalisht (nihonto)[3][4] që mbaheshin nga klasa samurai e Japonisë feudale. Tantō daton në periudhën Heian, kur u përdor kryesisht si armë, por evoluoi në dizajn gjatë viteve për t'u bërë më i zbukuruar. Tantō u përdor në artet marciale tradicionale (tantojutsu). Termi ka parë një ringjallje në Perëndim që nga vitet 1980 si një stil i mprehtë i thikave taktike moderne, të dizajnuara për të shpuar ose goditur me thikë.

Përshkrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tantō Terasawa Sadamune, nga Sadamune. Periudha Kamakura. Thesar Kombëtar. Muzeu Kombëtar i Tokios.

Tantō është një kamë me një ose dy tehe me një gjatësi midis 15 dhe 30 cm (1 shaku japonez). Tantō është projektuar kryesisht si një armë therëse, por buza mund të përdoret edhe për prerje. Tantō në përgjithësi janë të falsifikuara në stilin hira-zukuri (平造) (pa vijë kreshtore),[1][5] që do të thotë se anët e tyre nuk kanë vijë kreshtore dhe janë pothuajse të sheshta, ndryshe nga struktura shinogi-zukuri (鎬造) e një katana. Disa tantō kanë seksione tërthore veçanërisht të trasha për detyrën e shpimit të armaturës dhe quhen yoroi toshi.

Tantō u transportuan kryesisht nga samurai; njerëzit e zakonshëm në përgjithësi nuk i mbanin ato. Gratë ndonjëherë mbanin një tantō të vogël të quajtur kaiken[6]obi e tyre kryesisht për vetëmbrojtje. Tantō nganjëherë vishej si shōtō (小刀) në vend të një wakizashi në një daishō,[7][8] veçanërisht në fushën e betejës. Para ardhjes së kombinimit wakizashi/tantō, ishte e zakonshme që një samurai të mbante një tachi dhe një tantō në krahasim me një katana dhe një wakizashi.[7]

Është vënë re se tachi do të çiftëzohej me një tantō dhe më vonë katana do të çiftohej me një katana tjetër më të shkurtër. Me ardhjen e katana, wakizashi përfundimisht u zgjodh nga samurai si shpata e shkurtër mbi tantō. Kanzan Satō në librin e tij Shpata Japoneze vëren se nuk dukej të kishte ndonjë nevojë të veçantë për wakizashi dhe sugjeron që wakizashi mund të jetë bërë më i popullarizuar se tantō për shkak se wakizashi ishte më i përshtatshëm për luftime në ambiente të mbyllura. Ai përmend zakonin e lënies së katanës në derën e një kështjelle ose pallati kur hyni, ndërsa vazhdoni të vishni wakizashi brenda.[9]

Përdorimi në artet marciale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tantō me tehe të hapura prej druri ose plastike të hapura përdoren për të praktikuar artet marciale. Versionet me një teh metalik të hapur përdoren në trajnime më të avancuara dhe në demonstrime. Artet marciale që përdorin tantō përfshijnë:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]