Jump to content

Jaxhna

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një performim i jaxhnës

Yajna (sanskritisht: यज्ञ ; romanizuar: yajña , fpf: 'flijim, devotshmëri, adhurim, ofrim' ) i referohet në hinduizëm çdo rituali të kryer përpara një zjarri të shenjtë, shpesh me mantra . Jaxhna ka qenë një traditë Vedike, e përshkruar në një shtresë të letërsisë Vedike të quajtur Brahmana, si dhe Yajurveda (Jaxhurveda) . Tradita ka evoluar nga ofrimi i ofertave dhe libacioneve në zjarr të shenjtë deri te ofertat simbolike në prani të zjarrit të shenjtë ( Agni ). [1]

Tekstet e lidhura me ritualet e Jaxhnës janë quajtur pjesa Karma-kanda (vepra rituale) e letërsisë vedike, në kontrast me pjesën Jnana-kanda (dije) që përmbahet në Upanishadët vedikë. Përfundimi i duhur i ritualeve të ngjashme me Jaxhnën ishte fokusi i shkollës Mimansa të filozofisë hindu . Jaxhna kanë vazhduar të luajnë një rol qendror në ritet e kalimit hindu, siç janë dasmat. Ceremonitë moderne të tempullit hindu, festimet e komunitetit hindu ose nisjet e manastirit mund të përfshijnë gjithashtu rite vedike Yajna, ose në mënyrë alternative të bazohen në ritualet agamike .

Jaxhna ka qenë pjesë e një rituali individual ose shoqëror që nga koha Vedike . Kur zjarri ritual - Agni hyjnor, perëndia i zjarrit dhe i dërguari i perëndive - u vendos në një Jaxhna, u kënduan mantra . Himnet dhe këngët e kënduara dhe ofertat e ofruara në zjarr ishin një formë mikpritjeje ndaj perëndive Vedike. Ofertat besohej se Agni ua çonte perëndive; perënditë në këmbim pritej të jepnin mirësi dhe bekime, dhe kështu rituali shërbeu si një mjet shkëmbimi shpirtëror midis perëndive dhe qenieve njerëzore. [2] [3] Vedangat, ose shkencat ndihmëse të bashkangjitura me literaturën Vedike, e përkufizojnë Jaxhnën si më poshtë:

Përkufizimi i një sakrifice Vedike

Yajña, flijimi, është një akt me të cilin ne dorëzojmëhir të zotave. Një akt i tillë duhet të mbetet në një autoritet të shenjtë (āgama), dhe ti shërbejë shpëtimit të njeriut (śreyortha). Natyra e dhuratave është më pak e rëndësishme. Mund të jetë tortë (puroḍāśa), puls (karu), qumësht i përzier (sāṃnāyya), një kafshë (paśu), lëngun e bimës soma (soma), etj; nay, ofrimet më të vogla të gjalpit, miellit, dhe qumështit mund të shërbejnë për qëllime sakrifice.

Apastamba Yajna Paribhasa-sutras 1.1, Përkthyes: M Dhavamony [4] [5]

Jaxhnat Vedike ( Shrauta ) zakonisht kryhen nga katër priftërinj të priftërisë Vedike : hota, adhvaryu, udgata dhe Brahma. Funksionet e lidhura me priftërinjtë ishin: [6]

 • Hota reciton thirrje dhe litani të nxjerra nga Rigveda . Ai përdor tre vargje Rige, vargun hyrës, vargun shoqërues dhe bekimin si të tretën. [7]
 • Adhvaryu është ndihmësi i priftit dhe është përgjegjës për detajet fizike të ritualit si matja e tokës, ndërtimi i altarit të shpjeguara në Yajurveda . Adhvaryu ofron oferta. [7]
 • Udgata është këngëtari i himneve të vendosura në melodi dhe muzikë (sāman) të nxjerrë nga Samaveda . Udgatari, si hota, këndon himnet hyrëse, shoqëruese dhe të bekimit. [7]
 • Brahma është mbikëqyrësi i të gjithë performancës dhe është përgjegjës për korrigjimin e gabimeve me anë të vargjeve plotësuese të marra nga Atharva Veda .

 

Tipe të ndryshme të Jaxhnës.
Pesë sakrificat e mëdha Vedike ( Mahasattra )
Emri i sakrificës Çfarë sakrifikohet? [8] Kujt? [8] Frekuenca
Bhuta-jajna Ëmbëlsira ushqimore Sakrifica për qeniet e gjalla
(kafshët, zogjtë, etj.)
Ditore [8] [9]
Manushya-yajna Lëmoshë dhe ujë

( seva, dāna )
Sakrifica për njerëzit e tjerë Ditore [8] [9]
Pitr-jajna Libacionet e ujit Sakrifica për të parët Ditore [8] [9]
Deva-yajna ( homa ) Ghee [10] Sakrifica për perënditë Ditore [8] [9]
Brahma-jajna Fjalët (leximi i Vedave) Sakrificë për Brahmanin

(realiteti përfundimtar)
Kur është e mundur [8] [9]

Ramajanën e Valmikit, thuhet se Rama ka kryer ashvamedha, vajapeya, pundarika, rajasuya dhe disa yajna të tjera shumë herë. [ citim i nevojshëm ]

 1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura nigal80
 2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura sikora86
 3. ^ "Give and take spirit". The Hindu (në Indian English). 2019-05-31. ISSN 0971-751X. Marrë më 2019-06-01.
 4. ^ M Dhavamony (1974). Hindu Worship: Sacrifices and Sacraments. Studia Missionalia. Vëll. 23. Gregorian Press, Universita Gregoriana, Roma. fq. 107–108. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Jan Gonda (1980). Handbuch Der Orientalistik: Indien. Zweite Abteilung. BRILL Academic. fq. 345–346. ISBN 978-90-04-06210-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Nigal, p. 79.
 7. ^ a b c Robert Hume, Brihadaranyaka Upanishad 3.1, Oxford University Press, pages 107- 109
 8. ^ a b c d e f g Tadeusz Skorupski (2015). Michael Witzel (red.). Homa Variations: The Study of Ritual Change Across the Longue Durée. Oxford University Press. fq. 78–81. ISBN 978-0-19-935158-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b c d e Klaus K. Klostermaier (2007). A Survey of Hinduism: Third Edition. State University of New York Press. fq. 125–127. ISBN 978-0-7914-7082-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ James G. Lochtefeld (2002). The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: A-M. Rosen Publishing Group. fq. 186. ISBN 978-0-8239-3179-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)