Jump to content

Samaveda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Samaveda është një shkrim hindu në gjuhën vedike sanskrite. Dorëshkrimet Samaveda ekzistojnë në shumë abugida indike. Sipër: Devanagari, Poshtë: Grantha.

Samaveda ( sanskritisht: सामवेद, romanizimi: sāmaveda, nga sāman "këngë" dhe veda "dije"), është Veda e melodive dhe këngëve. Është një tekst i lashtë në sanskritishten vedike dhe pjesë e shkrimeve të shenjta të hinduizmit . Një nga katër Vedat, është një tekst liturgjik i cili përbëhet nga 1875 vargje. Të gjitha, përveç 75 vargjeve, janë marrë nga Rigveda . [1] Tre recesione të Samavedës kanë mbijetuar dhe dorëshkrime variante të Vedës janë gjetur në pjesë të ndryshme të Indisë . [2]

Ndërsa pjesët e saj më të hershme besohet se datojnë që nga periudha Rigvedike, përmbledhja ekzistuese daton nga periudha pas-rigvedike Mantra e Sanskritishtes Vedike, e cila mund të jetë rreth shekullit të 6-të pes, duke qenë se daton pas Upanishadëve të mëvonshëm. [3]

Të ngulitura brenda Samavedës janë Upanishadi Chandogya dhe Upanishadi Kena të studiuar gjerësisht, të konsideruar si Upanishadët parësore dhe me ndikim në gjashtë shkollat e filozofisë hindu, veçanërisht në shkollën Vedanta . [4] Samaveda vendosi themele të rëndësishme për muzikën e mëvonshme indiane.

Teksti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Michael Witzel thotë se ka datime për Samavedën dhe tekste të tjera vedike. [5] Ai vlerëson përbërjen e shtresës samhita të tekstit në mënyrë kronologjike pas Rigvedës, dhe në intervalin e mundshëm prej 1200 deri në 1000 pes, afërsisht bashkëkohor me Atharvavedën dhe Yajurveda . [6] [7]

Teksti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjeografia e periudhës së hershme Vedike. Recensionet Samaveda nga rajonet Kauthuma (India e veriut) dhe Jaiminiya (India qendrore) janë ndër ato që kanë mbijetuar dhe dorëshkrimet e tyre janë gjetur në pjesë të ndryshme të Indisë.

Samaveda është Veda e Këndimeve, ose "magazina e njohurive të këngëve". Sipas Frits Staal, është " Rigveda e vendosur në muzikë". Është një shkrirje e melodive më të vjetra ( sāman ) dhe vargjeve Rig. [8] Ajo ka shumë më pak vargje se Rigveda, [2] por Samaveda është tekstualisht më e madhe sepse rendit të gjitha modifikimet e vargjeve të lidhura me këngët dhe ritualet. [8]

Teksti Samaveda përmban melodi të shënuara dhe këto janë ndoshta më të vjetrat në botë që kanë mbijetuar. Shënimi muzikor zakonisht shkruhet menjëherë sipër, ndonjëherë brenda rreshtit të tekstit Samaveda, qoftë në formë rrokjeje ose numerike në varësi të Sakhasë (shkollës) Samavedike. [9]

Analiza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Samaveda përbëhet nga 1,549 vargje unike, të marra pothuajse tërësisht nga Rigveda, me përjashtim të 75 vargjeve. [1] Numri më i madh i vargjeve vjen nga Librat 9 dhe 8 të Rig Vedës. Disa nga vargjet rigvedike përsëriten më shumë se një herë. Duke përfshirë këto përsëritje, janë gjithsej 1,875 vargje të numëruara në recensionin Samaveda të përkthyer nga Griffith. [10]

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Samaveda samhita nuk është menduar të lexohet si tekst, është si një fletë partiturore që duhet dëgjuar .

Staal thotë se meloditë ka të ngjarë të kenë ekzistuar përpara vargjeve në Indinë e lashtë, dhe fjalët e vargjeve të Rigvedës u shoqëruan në ato melodi para-ekzistuese, sepse disa fjalë të hershme përshtaten dhe rrjedhin, ndërsa fjalët e mëvonshme nuk përshtaten plotësisht me melodinë në të njëjtin varg. Teksti përdor struktura krijuese, të quajtura Stobha, për të ndihmuar në zbukurimin, shndërrimin ose lojën me fjalët në mënyrë që ato të përshtaten më mirë në një harmoni muzikore të dëshiruar. [11] Disa vargje shtojnë tinguj të pakuptimtë të një ninulle, ndoshta për të njëjtën arsye, vëren Staal. [12] Kështu, përmbajtja e Samavedës përfaqëson një traditë dhe një sintezë krijuese të muzikës, tingujve, kuptimit dhe spiritualitetit, teksti nuk ishte krejtësisht një frymëzim i papritur. [12]

Veena ( vīṇā ) përmendet në Samaveda.
 1. ^ a b Michael Witzel (1997), "The Development of the Vedic Canon and its Schools : The Social and Political Milieu" in Inside the Texts, Beyond the Texts: New Approaches to the Study of the Vedas, Harvard University Press, pages = 269-270
 2. ^ a b James Hastings, Encyclopaedia of Religion and EthicsGoogle Books, Vol.
 3. ^ Patrick Olivelle (2014), The Early Upanishads, Oxford University Press; ISBN 978-0195124354, pp. 12-13
 4. ^ Max Muller, Chandogya Upanishad, The Upanishads, Part I, Oxford University Press, pages LXXXVI-LXXXIX, 1-144 with footnotes
 5. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mwitzel68
 6. ^ Witzel 2001.
 7. ^ Dalal 2014.
 8. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura fritsstaal4
 9. ^ KR Norman (1979), Sāmavedic Chant by Wayne Howard (Book Review), Modern Asian Studies, Vol.
 10. ^ For 1875 total verses, see numbering given in Ralph T. H. Griffith.
 11. ^ R Simon and JM van der Hoogt, Studies on the Samaveda North Holland Publishing Company, pages 47-54, 61-67
 12. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura staal107