Atharvaveda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Atharva Veda ( sanskritisht: अथर्ववेदः , Atharvavedaḥ nga atharvāṇas dhe veda, që do të thotë "dije" ose "dituri") ose Atharvana Veda ( sanskritisht: अथर्वणवेदः , Atharvaṇavedaḥ ) është "magazina e njohurive të atharvāṇas, procedurat për jetën e përditshme". Teksti është Veda e katërt dhe është një shtesë e vonë e shkrimeve të shenjta Vedike të hinduizmit . [1]

Gjuha e Atharvavedës është e ndryshme nga sanskritishtja rigvedike, duke ruajtur arkaizmat indo-evropiane para-Vedike. [2] [1] Është një koleksion prej 730 himnesh me rreth 6000 mantra, të ndara në 20 libra. [1] Rreth një e gjashta e teksteve të Atharvavedës përshtat vargje nga Rigveda, dhe me përjashtim të Librave 15 dhe 16, teksti është kryesisht në vargje që përdor një larmi metrash vedikë. [1] Dy recensione të ndryshme të tekstit – Paippalāda dhe Śaunakīya – kanë mbijetuar në kohët moderne. Dorëshkrime të besueshme të botimit Paippalada besohej se kishin humbur, por një version i ruajtur mirë u zbulua midis një koleksioni dorëshkrimesh me gjethe palme në Odisha në 1957. [3]

Atharvaveda nganjëherë quhet "Veda e formulave magjike ", një përshkrim i konsideruar i pasaktë nga studiues të tjerë. [4] Në ndryshim nga 'feja hieratike' e tre Vedave të tjera, Atharvaveda thuhet se përfaqëson një 'fe popullore', duke përfshirë jo vetëm formulat për magjinë, por edhe ritualet e përditshme për fillesat në mësimnxënie ( upanayana ), martesën dhe funeralet. Ritualet mbretërore dhe detyrat e priftërinjve të oborrit përfshihen gjithashtu në Atharvaveda. [5]


Atharvaveda ka të ngjarë të jetë përpiluar si një Veda në të njëjtën kohë me Samavedën dhe Jaxhurvedën, ose rreth 1200 pes - 1000 pes. [6] [7] Së bashku me shtresën e tekstit Samhita, Atharvaveda përfshin një tekst Brahmana dhe një shtresë përfundimtare të tekstit që mbulon spekulimet filozofike. Shtresa e fundit e tekstit Atharvaveda përfshin tre Upanishadët parësorë, me ndikim në shkolla të ndryshme të filozofisë hindu . Këto përfshijnë Upanishadin Mundaka, Upanishadin Mandukya dhe Upanishadin Prashna . [8]

Takimi dhe konteksti historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Atharvaveda datohet nga Flood në rreth. 900 pes, [9] ndërsa Michael Witzel jep një takim në, ose pak më pas, shek. 1200/1000 pes. [6]

Priftërinjtë që praktikonin Atharvavedën konsideroheshin si niveli më i ulët i Brahminëve, në krahasim me priftërinjtë që praktikonin Rigvedën, Samavedën ose Jaxhurvedën. Stigma kundër priftërinjve Atharvaveda ka vazhduar në Odisha edhe në ditët moderne. [10] [11]

Një faqe nga Atharva Veda Samhita, shtresa e saj më e lashtë e tekstit.

Atharvaveda është një koleksion prej 20 librash, me gjithsej 730 himne me rreth 6000 strofa. [1] Teksti, thonë Patrick Olivelle dhe studiues të tjerë, është një koleksion historik i besimeve dhe ritualeve që trajtojnë çështje praktike të jetës së përditshme të shoqërisë Vedike, dhe nuk është një koleksion liturgjik i stilit Jaxhurveda. [12]

 1. ^ a b c d e Maurice Bloomfield, The Atharvaveda, Harvard University Press, pages 1-2
 2. ^ Parpola 2015.
 3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura fritsstaal136
 4. ^ Jan Gonda (1975), Vedic Literature: Saṃhitās and Brāhmaṇas, Vol 1, Fasc.
 5. ^ Parpola, Asko (2015), "The Atharvaveda and the Vrātyas", The Roots of Hinduism: The Early Aryans and the Indus Civilization, Oxford University Press, Chapter 12, ISBN 978-0-19-022692-3 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b Witzel 2001.
 7. ^ M. S. Valiathan. The Legacy of Caraka. Orient Blackswan. fq. 22. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Max Muller, The Upanishads, Part 2, Prasna Upanishad, Oxford University Press, pages xlii–xliii
 9. ^ Flood 1996.
 10. ^ Michael Witzel (1997). "The Development of the Vedic Canon and its Schools : The Social and Political Milieu. Harvard University, Harvard Oriental Series" (PDF). Marrë më 30 qershor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 11. ^ Gonda, Jan (1975). A History of Indian Literature: I.1 Vedic literature (Saṃhitās and Brāhmaṇas). Otto Harrassowitz. fq. 268. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ William Whitney, History of the Vedic texts, Journal of the American Oriental Society, Vol.