Jeuangarët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Jeuangarët
Lu Rongting.jpg Lu Tao.jpg Cen Chunxuan.jpg Huang Xianfan Graduation Photo.jpg
Lu Rongting Lu Tao Cen Chunxuan Huang Xianfan
Popullsia e përgjithshme
mbi 18 000 000 njerëz
Gjuhët
Gjuha Jeuangaze dhe Gjuha kineze
Fetë
Moizmi, Taoizmi, Budizmi

Jeuangarët janë popull vendës, që kryesisht jetojnë në Kinë, gjegjësisht në krahinën autonome Guangdzi Jeuang (int. Zhuang), përbëjnë rreth 87.77 %(2000) të popullsisë së saj. Jeuang gjithësej ka rreth 18.540.000(2010), nga ta në Guangdzi jetojnë 16.560.000, ndërsa në Yunnan 1.800.000.[1]

Kombësia Jeuange është një kombësi e lashtë në Kinën jugore. Kjo kombësi ka gjuhën dhe shkrimin e vet. Banorët Jeuange janë të sjellshëm. Jeuangarët kryesisht janë të përkatësisë besojnë taoismi, merret kryesisht me bujqësi, njëkohësisht kanë edhe punime shumë të zhvilluara artizanale me niveli të lartë artistik. Qilimet, qëndismat, pëlhurat mëndafshi, çajnik bronxi, thikë, vegla muzikore etj. të përpunuara prej tyre dallohen me karakteristika të theksuara nacionale. Ata janë entuziastë e të hapur dhe janë të aftë të këndojnë e të kërcejnë. Vallet e tyre janë të lehta e të bukura, duke u dalluar me rrotullime të shpejta e të ndryshueshme, që pasqyrojnë karakterin e tyre optimist dhe të hapur.[2]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]